Talianska Messina plná noblesy a luxusu
Do rodiny bratislavských podnikov pribudla pred pár dňami nová talianska reštaurácia MESSINA. Svoje miesto si našla v novootvorenom hoteli Marrol´s na Tobruckej ulici v centre Bratislavy.
Aj keď na ňu neupozorňuje žiadna vývesná tabuľa, nájsť ju je celkom jednoduché, buď vás k nej privedie portier alebo hneď za vstupnými dverami do hotela zahnete doprava. Za veľkými presklennými dvojkrídlovými dverami je veľká miestnosť zariadená v duchu noblesy a neskrývaného luxusu. Tomu zodpovedá nielen samotné zariadenie, ale aj výzdoba a spracovanie detailov, parketami počnúc a drahými závesmi na oknách končiac.
Interiér je zariadený v historickom štýle, masívne stoličky s polkruhovými opierkami sú bohato čalúnené látkou, ktorá dokonale ladí s obrusmi na precízne prestretých stoloch. Staroružové steny sú v spodnej časti obložené tmavým dreveným obkladom, z rovnakého odtieňa sú aj zaujímavé do steny vsadené dve knižnice, v ktorých však namiesto kníh trónia fľaše s bielym a červeným vínom domácej i zahraničnej produkcie.
Na jednej zo stien, medzi oknami visí jediný obraz s podobizňou talianskeho renesančného maliara Antonella Da Messinu, po ktorom je reštaurácia pomenovaná. Stropu, okrem malých bodových svetiel a zabudovaných reproduktorov, z ktorých sa šíri príjemná nevtieravá hudba, dominujú tri veľké kovové lustre.
Nebudeme vás ďalej zdržiavať opisom vydareného interiéru a prezradíme, čo sme našli v jedálnom lístku. Keďže reštaurácia Messina je talianskou reštauráciou je pochopiteľné, že v nájdete špeciality len a len talianskej kuchyne. Aj keď ich celkový počet je skromnejší, pre hotelovú reštauráciu tohto typu zrejme nemá význam ohurovať množstvom ponúkaných jedál, ale skôr ich kvalitou a originalitou. O tom, že Messine sa to darí sme sa presvedčili, keď sme ochutnali ako predjedlo žltý melón s parmskou šunkou a čerstvými figami, teľaciu lahôdku s tuniakovou pastou a capari, čakanku plnenú gorgonzolou a baklažán plnený mozzarelou.
Na stôl sme ešte predtým dostali košík pečiva, kde nechýbal originálny taliansky chlieb s olivami, a k tomu tanieriky s kúskom masla a misku čiernych a zelených olív. Po chutnej návnade v podobe predjedál a ochutnávke polievky minestrone a hustej paradajkovej so špenátovými haluškami a hoblinami parmezánu (149 Sk!) sme sa tešili na hlavný chod.
Ochutnali sme dve ryby - platýza plneného šampiňónmi a špenátom (590 Sk!) a morského čerta peperonata s grilovanou paprikou (890 Sk!). Ale aj kačacie prsia grilované na červenom víne s polentou, miešaný šalát s tuniakom a parmezánom (269 Sk!) a ruccolový šalát s feniklom a pomarančom. Skvelá chuť, skvelá úprava, ale neskromne priznávame, že nič iné sme nečakali. Rovnako ako pri dezertoch, tiramisu a cassata siciliana - piškótovom zákusku poliatom vanilkovým krémom a ozdobeným čerstvými jahodami.
V reštaurácii vyššieho štandardu je samozrejmosťou aj kvalitná obsluha. Nie je tomu inak ani v Messine, aj keď jeden čašník na pomerne veľkú reštauráciu je predsa len trochu málo. Pokiaľ bude všetko stíhať rovnako aj pri plnom obsadení, výčitku berieme späť.
Napriek príjemnému prostrediu, kvalitnej kuchyni a dobrej obsluhe bude pre bežného Bratislavčana asi najväčším sklamaním pohľad na záverečný účet. Reštaurácia Messina totiž patrí k najdrahším v meste. To jej uberá body v celkovom hodnotení, pretože rovnako kvalitne a chutne sa možno najesť už aj v iných podnikoch v Bratislave, kde za podobnú večeru zaplatíte aj o polovicu menej.
Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.