Medusa stavila na francúzske špeciality
Moderný minimalistický interiér, výborná poloha v centre mesta, ale predovšetkým francúzska kuchyňa, charakterizujú nový prírastok do rodiny bratislavských reštaurácií bar a restaurant MEDUSA.
Medusa sa len pred niekoľkými dňami usadila v tesnej blízkosti Michalskej veže na začiatku staromestského korza. Nasťahovala sa do priestorov po dvoch predajniach s oblečením. Zlúčením oboch priestorov za masívnym dreveným výkladom vznikol pomerne rozľahlý podnik s väčšou barovou a oddelenou reštauračnou časťou. Tej barovej dominuje centrálne situovaný barový pult, za ktorým sa miešajú najrozmanitejšie koktaily.
V priestore s bielymi stenami, bielym prestieraním na stoloch originálne pôsobia futuristické priehľadné plastové stoličky, na ktorých sa ku podivu sedí celkom pohodlne. Steny sú zdobené len sklenenými nádobami, akýmisi akváriami, v ktorých sú zelené rezané kvety, alebo ako v reštauračnej časti, oranžové pomaranče.
Zariadenie reštauračnej miestnosti je ladené rovnako, len plastové stoličky nahradili klasickejšie čalúnené. V mene všetkých nefajčiarov adresujeme majiteľovi reštaurácie vážnu výčitku, v Meduse chýba oddelená časť pre fajčiarov a tak sa stane, že napriek kvalitnej vzduchotechnike vás bude obťažovať cigaretový dym od susedného stolu.
Ak si obed či večeru nenecháte pokaziť nikotínovým zápachom, môžete sa tešiť na umenie tunajšieho šéfkuchára. Ako sme už spomínali, v Meduse stavili na francúzske špeciality, a veru že ich na jedálnom lístku nájdete neúrekom. Od predjedál, cez polievky, hlavné chody, šaláty až po originálne dezerty.
My sme ochutnali z predkrmov čerstvé dubáky na masle, grilované ružové krevety s cesnakovo-bylinkovou pistou (marináda) a kukuričnú polentu (placka) na grile zapečenú s mozzarellou a cherry paradajkami. Nielen chuť, ale aj pôsobivé stvárnenie jedla na tanieri dávali tušiť, že sa môžeme tešiť na hlavný chod. Ten prišiel po polievkach - prepepeličom consommé s raviolkami plnenými hrebenatkami na portskom a krémovej polievke z mladého hrášku.
A teraz k hlavnému chodu. Bažant v barollo omáčke s cibuľkami nakladanými v acetobalsamikovom octe, pečený zubáč v krémovej omáčke z červenej papriky, srnčie medajlónky s borievkovou penou a hubami na masle. Tak ako dobre to znie, tak to aj chutí. Skutočne, klobúk dolu pred umením majstra kuchára. Ten dokázal, že aj z prílohy, akou sú opekané zemiaky, sa dá urobiť niečo delikátne a pritom stačí, keď ich opekáte nakrájané na plátky a nenecháte plávať v oleji.
Ak to všetko zapijete napríklad správne chladeným a podávaným ružovým Svätovavrineckým, gastronomický zážitok je zaručený. Nechajte sa zlákať a ochutnajte aj niektorý z dezertov. Napríklad jablkový koláč tarte tatin s vanilkovou polevou, makový biskvit s penou z bielej čokolády v mätovo-vanilkovej omáčke alebo čerstvé jahody s mascarpone.
Obsluha v Meduse je pohotová, zdvorilá a úslužná. Aj keď počas našej návštevy bola reštaurácia poloprázdna, veríme, že si svoju bezchybnosť zachová aj pri väčšom nápore.
To isté želáme aj samotnej Meduse. Tak, ako dobre začala, nech pokračuje, lebo v Bratislave ešte stále platí: dobrý začiatok, zlý koniec. Bola by škoda, keby sa toto pravidlo potvrdilo aj v prípade Medusy.
Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.