Kúsok Španielska v centre Bratislavy
Španielska CORRIDA DE TOROS, to nie sú len býčie zápasy. V rovnomennej reštaurácii v centre Bratislavy môžete ochutnať niečo z ibérijskej gastronomickej ponuky.
Španielsku reštauráciu Corrida de Toros nájdete v historickom centre Starého Mesta na Laurinskej ulici. Svojim hosťom ponúka posedenie v troch priestoroch, v prízemnej barovej časti, na galérii alebo v podzemnej reštauračnej časti. Všetky sú zariadené v typicky španielskom štýle s množstvom toreadorských rekvizít, ale aj s televízormi, na ktorých sa práve v týchto dňoch sledujú zápasy hokejových majstrovstiev sveta.
Ak hokejovému ošiaľu nepodľahnete, určite budete mať čas si obzrieť originálne a vkusne zariadený interiér, v ktorom je veľa ručne kovaného železa a kameňa. Za zmienku určite stoja železné stoličky a stoly s mozaikou z kúskov farebných keramických obkladačiek, kované železné zábradlie, ktoré je nielen na galérii, ale aj okolo okien výkladu a rovnaké aj na letnej terase pred podnikom.
Masívny až tvrdý charakter interiéru zjemňujú falošné drevené trámy na strope a farebné nátery stien. Tie zdobia typické súčasti býčích zápasov, farpas - farebne zdobené bodce, meč, plagáty toreadorov z mallorskej koridy, súčasti toreadorovho odevu, ale i veľká vypchatá hlava španielskeho býka. Atrakciou je aj figurína toreadora v životnej veľkosti.
Ak vás zariadenie Corridy nenechá na pochybách, že ste v typicky španielskom prostredí, potom pohľad do jedálneho lístka vás v tom len utvrdí. Aj keď treba priznať, že typická španielska bodega vyzerá predsa len inak, prozaickejšie, jednoduchšie, ale hlavne „atmosferickejšie“. Nebudeme však porovnávať neporovnateľné a pozrime sa, čo španielske ponúka tunajší jedálny lístok. Okrem tapas - charakteristických predjedál, sú to typické polievky, šaláty, hlavné jedlá i dezerty.
Medzi „tapami“ nechýba jamon, teda neúdená sušená šunka, v jedálnom lístku však nepochopiteľne uvádzaná ako španielska slanina. Rozhodli sme sa predjedlá tentoraz vynechať a objednali sme si polievku. Gazpacho a Potaje de vigilia. Gazpacho je typická španielska studená polievka - zeleninový krém, ku ktorému sa pridáva čerstvo nakrájaná cibuľa, paradajky, paprika, uhorka a kúsky bieleho chleba. Potaje je rybací vývar s cícerom.
Ak sme sa doteraz mohli cítiť ako v Španielsku, jedno zahryznutie do kamenne tvrdého pečiva, ktoré sme si doobjednali, nás zrazilo k zemi a vrátilo späť do domoviny. Aj to, čo nám čašníčka priniesla po našej reklamácii, sa dalo ťažko považovať za jediteľné. Hlavné jedlo vylepšilo úvodný dojem, aj keď paella z darov mora, ktorú sme ochutnali, chutí v origináli predsa len trochu inak. Zato však šalát z marinovanej kačacej pečene, filety z morčacích pŕs a losos na andalúzsky spôsob boli mimoriadne chutné.
Pochváliť musíme aj na bratislavské pomery originálnu zeleninovú prílohu, kde bola ozdobne vykrojená čerstvá paradajka, paprika, zelený šalát, ale aj oliva. Na záver sme vyskúšali aj miestne dezerty - chlebové striedky vo víne, ktoré ale vínom neboli veľmi cítiť a katalánsky krém. Niečo ako náš škoricový puding, ale jemnejší a lahodnejší.
Obsluha v Corride je skôr pubová ako reštauračná. Nečakajte žiadne toreadorské rovnošaty, čašníci chodili síce v jednotnom oblečení, pod vplyvom práve prebiehajúceho hokejového šampionátu však mali na sebe tričká s nápisom Slovakia a tváre pomaľované národnou trikolórou.
Corrida de Toros je štýlový podnik, ktorý má svoje drobné „muchy". Ich vychytaním by sa mohol dostať medzi najlepšie reštaurácie v meste. Aby hostia mohli po jeho návšteve zvolať to nadšené Olé!
Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.