V Neolite nečakajte pravekú kuchyňu

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nová bratislavská reštaurácia NEOLIT je ukrytá v jednom z dvorov na Obchodnej ulici. Nachádza sa v podzemí priestorov, kde boli v minulosti pravdepodobne vínne sklady prešporských vinohradníkov.

Na Obchodnej ulici však nemajú pre tradície veľa pochopenia, a tak tu viechy a vinárne budete hľadať márne. Je tu síce viacero reštaurácií či pivární, väčšinou však majú nič nehovoriace alebo zavádzajúce názvy.

Reštauráciu Neolit sme navštívili v očakávaní, že zažijeme dobrodružstvo podobné filmovej Ceste do praveku. Vstup do podzemia, kde sa reštaurácia nachádza, skutočne pripomína cestu do mladšej doby kamennej. V rovnakom duchu je upravený aj interiér podniku, škoda len, že aj tu dominujú chladiace zariadenia s výraznými reklamami dodávateľov, čo zákonite degraduje každú reštauráciu.

Atmosféra neolitického obdobia sa končí pri pohľade do jedálneho lístka. Možno s výnimkou steakov tu ponuka nie je v ničom osobitá. Neolit je tak ďalšou reštauráciou, ktorej názov vôbec nekorešponduje s charakterom kuchyne.

Z veľmi skromnej ponuky studených predjedál sme ochutnali Kuraciu pochúťku. Ide o grilované kúsky kuracieho mäsa so zeleninovou oblohou medzi toastami. Toto predjedlo nebolo ničím výnimočné, azda len tým, že nebolo studené, ale teplé. Teplé predjedlá sme preto radšej vynechali.

Zo štyroch druhov polievok sme si chceli dať tú piatu - v dennom menu totiž ponúkali aj cícerovú polievku. Keďže sme však nechceli denné menu, mali sme smolu. Slepačí vývar a Paradajková polievka so syrom boli celkom v norme, slepačia by sa však mala volať skôr mrkvová...

Príjemne sme boli prekvapení bohatou ponukou hlavných jedál, ktorých sme v jedálnom lístku našli vyše šesťdesiat. Okrem tradičných jedál stredoeurópskej kuchyne majú v Neolite slušnú ponuku steakov, ale aj klokanie či pštrosie mäso. Z ponuky rýb sme si vybrali Lososový steak na grile s čučoriekovou omáčkou a Žraločí chrbát na masle s olivami. V oboch prípadoch bola k mäsu omáčka podobného vzhľadu a konzistencie, ktorá v nás vyvolala spomienku na školské jedálne a populárnu UHO (univerzálnu hnedú omáčku). Sklamaním bola málo nápaditá zeleninová obloha, v ktorej ako ináč dominovala opäť kapusta. Chceli sme to kompenzovať miešaným zeleninovým šalátom, ten však bol na našu škodu utopený v akomsi náleve.

Medzi jedlami z diviny sme našli aj Klokanie soté s bambusovými výhonkami a Steak zo pštrosa so zeleninou, vínom a slaninkou. Nešlo pritom však o žiadne austrálske špeciality, ale o exotické mäso pripravené skôr na slovenský spôsob.

Dezert sme si odpustili, akosi sme si nevedeli vybrať - palacinky, palacinky, palacinky... Dosť nás sklamala aj ponuka vín - po dva druhy bieleho a červeného vína je na dobrú reštauráciu trochu primálo.

Ponuku reštaurácie Neolit zrejme ocenia tí, ktorí hľadajú lacný a rýchly obed - denné menu (polievka a hlavné jedlo) tu stojí len 89 korún. Celkovo sa Neolit zaradil do sivého bratislavského priemeru - zaujímavé prostredie, nízke ceny, ale nevyrázná kuchyňa a obsluha. Potenciál zlepšovať sa tu je nepochybne veľký.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?