Priveľa sklamaní v Slovenskej reštaurácii
Ako sme zistili, v Bratislave je viacero Slovenských reštaurácií, ktoré sa špecializujú výlučne na národnú kuchyňu. Tu sa ich podobnosť však končí, každá z nich je totiž iná - kvalitou kuchyne, úrovňou obsluhy, či atmosférou podniku. Dôkazom je aj SLOVENSKÁ REŠTAURÁCIA na Vlasteneckom námestí v Petržalke.
Už pri vstupe do reštaurácie ovládla naše zmysly rôznorodosť vôní a pachov tunajšej kuchyne. S nevôľou sme poslúchli výzvu čašníčky, aby sme si kabáty odložili do šatne (za poplatok). Vyvolať atmosféru slovenskej koliby v záplave petržalských panelákov nie je určite ľahké. Masívne lavice, stoly a stoličky, či rôzne dekorácie na ľudovú nôtu urobia veľa, stále však z interiéru akosi cítiť petržalský betón. Rovnako ako poľovnícky salónik, kde steny zdobia trofeje divej zvery. Ľudovú atmosféru dotvára cimbal, na ktorom si muzikant do omrzenia brnká cigánske, slovenské a ruské melódie.
V ponuke jedál sme boli milo prekvapený pomerne veľkým výberom pokrmov z rýb a diviny. Nechýbali jedlá z hovädzieho, bravčového, hydiny ani pre vegetariánov. Pri výbere sme však boli mierne dezorientovaní. Nie v každom jedálnom lístku bola totiž rovnaká ponuka. A tak sa stalo, že kým jeden z nás si z ponuky studených jedál vybral paradajku plnenú liptovskou bryndzou, ostatní sme toto predjedlo márne hľadali. Zato klobása z muflóna s chrenom a horčicou bola v našich jedálnych lístkoch dvakrát - v ponuke dňa a medzi predjedlami.
Podobný zmätok sme mali aj pri výbere polievok - niektoré boli v ponuke dňa, iné medzi polievkami, niektoré boli tam aj tam. Ochutnali sme jelení vývar s pečeňovými haluškami, oravskú kapustnicu s údeným mäsom, hríbami a smotanou, rybaciu polievku. Škoda len, že rybaciu polievku sme dostali na stôl s takmer desaťminútovým oneskorením. K základným pravidlám stolovania totiž platí, že jednotlivé chody majú byť servírované všetkým stolovníkom súčasne. Ak sa teda kuchár zdržal prípravou jednej z polievok, čašník mal počkať a priniesť polievky na stôl súčasne.
V petržalskej Slovenskej reštaurácii z nepochopiteľných príčin servírujú polievky do hrnčekov, ktoré sú skôr suvenírom ako obedným servisom. Jelení vývar dostanete v hrnčeku s nápisom Cesnaková polievka a kapustnicu s receptom na Zeleninovú polievku. Navyše v hrnčeku so zúženým hrdlom si horúca polievka udrží vysokú teplotu dlhšie ako v klasickom tanieri. Preto si tu treba na polievku rezervovať trochu viac času.
Ako tradične, aj tu sme sa tešili na špeciality tunajšej kuchyne. O to väčšie bolo naše sklamanie, keď sme medzi špecialitami našli vyprážané kuracie prsia plnené šunkou a syrom. Toto jedlo, ktoré je častejšie označované ako Gordon Blue, je totiž podobne ako čiernohorský rezeň na jedálnych lístkoch väčšiny reštaurácií a pohostinstiev. Vybrali sme si teda Pacho-Hybské kuracie medailóniky so syrovou omáčkou a kroketami. Prečo boli nazvané podľa známeho zbojníka z Hybe, je pre nás záhadou. Syrová omáčka bola navyše takmer bez chuti, pritom mala byť zo syra Niva, ktorý má výraznú a nezameniteľnú chuť.
Naopak pečený diviak na šípkovej omáčke bol chutný, škoda len, že namiesto krokiet, ktoré sľubuje jedálny lístok, sme dostali pečené zemiaky. Najväčšie sklamanie sme však zažili pri jeleňom guláši na Terchovský spôsob. Po chvíli nám čašníčka oznámila, že guláš sa len varí a ešte sa bude dlho variť, takže si máme vybrať niečo iné. Varil sa však aj diviačí guláš a tak sme nakoniec ochutnali bryndzové halušky.
Podľa nášho hodnotenia Slovenská reštaurácia na Vlasteneckom námestí nepatrí medzi najlepšie v meste. A zrejme tú ambíciu ani nemá. Ak áno, nezostáva jej iné, ako sa zlepšiť. Lepšie zorganizovať prácu obsluhy, vysvetliť čašníkovi, že jedlo sa neservíruje cez stôl, vymeniť umelé kvetiny za čerstvé alebo sušené, zabezpečiť lepšie vetranie... Je tiež neslušné, ak si reštaurácia účtuje 10 korún za hudobnú produkciu, ktorá hostí často obťažuje. Pritom nič nebráni, aby si podobné nákladové položky zahrnula do ceny jedál a nápojov...
Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.