Nová maďarská kuchyňa v centre mesta

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V posledných rokoch nastal v Bratislave boom cudzokrajných a orientálnych kuchýň. V meste sú už reštaurácie čínske, talianske, japonské, thajské, indické. Pred niekoľkými týždňami pribudla reštaurácia s kuchyňou síce cudzokrajnou, ale Bratislavčanom veľmi blízkou - reštaurácia GAZDOVSKÝ DVOR s maďarskou kuchyňou.

Táto reštaurácia je otvorená len niekoľko týždňov a nachádza sa priamo v historickom centre mesta - na Zelenej ulici. Nahradila tak nevýraznú a málo atraktívnu reštauráciu Perugia v rovnomennom hoteli. Zásadným spôsobom sa zmenil interiér reštaurácie, ktorý sa premenil na maďarskú pusztu so slamenou strechou.

Nová podlaha, nové dekorácie stien, nový mobiliár. Umelé kvety nahradili dekorácie zo sušených kvetov, domácku atmosféru dotvárajú fľaše so zaváraninami. V tých sú nakladané biele, zelené a červené papriky, ktoré svojou charakteristickou farebnosťou tvoria zaujímavý detail reštaurácie. V Gazdovskom dvore je všetko vo vidieckom štýle, ktorý v historickom centre korunovačného mesta pôsobí síce trochu cudzo, vo vnútri reštaurácie sa však cítite veľmi príjemne.

Sotva sme sa usadili, pred každým z nás sa objavila oškvarková pomazánka s pečivom. Nasledovali studené predjedlá - srnčia paštéta s brusnicami, výber z údených rýb (losos, pstruh, krabie mäso) a plnená paradajka so šunkou. Predjedlá boli vynikajúce, originálny bol spôsob ich servírovania na atypických trojhranných tanieroch.

Z celkom slušnej ponuky polievok sme si napokon vybrali dve - Fazuľovú s údeným mäsom a rybaciu polievku Halászlé. Obe polievky boli veľmi chutné, Halászlé bolo navyše servírované osobitným spôsobom - na stojane v medenom kotlíku, pod ktorým horel plameň. Nasledovalo teplé predjedlo, v našom prípade Kuracia pečeň Budapešť - na cibuľke s olivami.

Na jedálnom lístku reštaurácie Gazdovský dvor nás zaujala bohatá ponuka jedál - z bravčového, hydiny, hovädzieho, diviny, ale aj bezmäsité, rybie špeciality a najmä hotové jedlá ako sú kolozsvárska kapusta, perkelt, paprikáš. Skúsili sme však Srnčie medailónky s hríbikmi (škoda len, že to neboli hríby ale šampiňóny), Divinový guláš so žemľovými knedľami, Maďarský guláš so žemľovými knedľami a Sviečkové rezy Budapešť (s kuracou pečeňou a šampiňónmi) s restovanými zemiakmi s cibuľkou. Každý z nás si pochutil, príkladná bola aj obsluha, ktorá bola pri našom stole vždy v pravý čas.

V dobrej reštaurácii dnes nemôže chýbať vlastná vinotéka. V Gazdovskom dvore ponúkajú maďarské, talianske, francúzske a odrodové slovenské vína. K divine sme ochutnali maďarský merlot a pezinský cabernet sauvignon.

Na záver našej návštevy v Gazdovskom dvore sme si dali dezert - šomló dezert a ľadovú palacinku. A tu sme sa presvedčili, že receptúra šomló nie je v Bratislave jednotná - každý kuchár pripravuje šomló dezert (halušky) inak. Nie horšie, alebo lepšie, ale jednoducho inak.

Reštaurácia Gazdovský dvor nás milo prekvapila. Príjemným a netradičným interiérom, kvalitou ponúkaných jedál, ale aj príjemnou a odbornou obsluhou. Veríme, že túto úroveň si udrží aj v budúcnosti a nebude nasledovať mnohé bratislavské reštaurácie, ktoré síce začínajú na vysokej úrovni, tá však časom rapídne klesá.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama

Páčil sa vám článok?