Talianska kuchyňa v slovenskej kolibe

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Talianskych reštaurácií, alebo ak chcete reštaurácií s talianskou kuchyňou, je v Bratislave neúrekom, pravda ak k nim rátame všetky pizzérie. No reštaurácií, kde okrem najznámejšieho „slaného koláča“ servírujú ozajstné špeciality kuchyne apeninského polostrova, zas tak veľa nie je. Do jednej z nich, do reštaurácie ALVAREZ na Bajkalskej ulici, sme zašli na večeru.

Alvarez alebo U Alvareza (nevieme, ktorý z názvov je oficiálny, lebo na vývesných tabuliach sú oba) nájdete v nenápadnej prízemnej budove oproti hotelu Holiday Inn. Po vstupe sme zostali na chvíľu zaskočení, či sme ozaj v talianskej reštaurácii, pretože jej interiér skôr pripomína drevenú slovenskú kolibu. Steny obložené tmavohnedými drevenými trámami, dekorovaná sušenými kvetmi a zeleninovými plodmi navodzuje atmosféru skôr vysokohorskej zrubovej chaty. Nábytok je tiež v rustikálnom štýle, masívne stoly s hnedými drevenými stoličkami s prútenými sedákmi.

Celému priestoru dominuje veľký gril uprostred pomerne stiesnenej miestnosti, ktorý aj napriek obrovskému plechovému digestoru zanechá na odevoch stopy v podobe pachu z grilovaných pokrmov. Pri niektorom zo stolov možno budete mať problém s klimatizáciou upevnenou na drevených stropných trámoch, ktorá priestor síce príjemne ochladzuje, ale studený vzduch fúka hosťom priamo do tvárí.

Keď sme v úvode zapochybovali o talianskosti reštaurácie Alvarez, pohľad do jedálneho lístka nás ihneď z pochybností vyviedol. Presne podľa talianskych zvyklostí v ňom nájdete zoradené jedlá v piatich skupinách: predkrmy, polievky, prvý chod, druhý chod, dezerty. A všetko „tipico italiano“.

Z predjedál sme si dali kukuričnú kašu s hríbami a studený bufet podľa vlastného výberu. To si zo stola, na ktorom sú položené misy s grilovanou cukinou, paprikou, hríbikmi, bielymi fazuľovými strukmi, štvrťkami omelety, artičokmi a krabími tyčinkami naložíte na tanier, na čo máte chuť. Za 170 korún tak môžete zo studeného predjedla urobiť hlavný chod. My sme sa však neuspokojili a ochutnali sme ako prvý chod penette na sicílsky spôsob, paglia e fieno s baklažánmi a pappardelle s kačicou. Aj keď ich názvy znejú cudzo, všetko sú to rôzne druhy cestovín.

Z ponuky druhého chodu sme si dali kuracie prsia na hríboch s opekanými zemiakmi s rozmarínom a cesnakom, sviečkovicu s čakankou, parmezánom a koňakom, pečeň na benátsky spôsob a miešaný šalát, ku ktorému nám priniesli na ochutenie aj fľašu balzamikového octu. Na stole sa automaticky ocitla aj miska so strúhaným parmezánom.

Jedlá boli chutné, no takmer bez akejkoľvek zeleninovej prílohy. Ten, komu by chýbala si ju musí objednať ako šalát. Na záver sme ochutnali talianske sladké dezerty - domácu jahodovú zmrzlinu, čokoládovú penu a panna cotta (niečo ako náš puding). V talianskej reštaurácii sa patrí ochutnať aj talianske víno, ktoré síce nie je vo vínnej karte, ale môžete si ho vybrať priamo zo stojanu. Chválime, že si nemusíte objednávať hneď celú fľašu, ale dostanete trebárs len deci.

Pochvalu si zaslúžia aj čašníci, ktorí stíhajú nielen obsluhovať, ale aj pripravovať jedlá na grile a zároveň byť úslužní a pozorní.

Ak sme mali na začiatku rozpačitý dojem z interiéru reštaurácie Alvarez, podávané jedlá nás presvedčili, že v tomto prípade je obsah viac ako forma. Výčitku však smerujeme k cenám, ktoré sa nám na lokalitu, do ktorej je podnik situovaný, zdajú neprimerane vysoké.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?