V Prahe nájdete dobrú českú kuchyňu

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Len niekoľko mesiacov je otvorená nová reštaurácia PRAHA na Košickej ulici, v tesnej blízkosti križovatky s Miletičovou ulicou. Objavili sme ju náhodou v administratívnej budove, ktorá tu bola postavená len nedávno.

Na prízemí je kaviareň, na poschodí spomínaná reštaurácia. Hneď pri vstupe nás prekvapil vkusný interiér, ktorým sa reštaurácia zaraďuje k lepšiemu bratislavskému priemeru. Mobiliár v kombinácii kože a dreva pôsobí nielen elegantne, je aj funkčný a pohodlný.

Najväčším prekvapením našej večernej návštevy reštaurácie PRAHA však bolo, že sme tu boli jediní hostia, čo určite nie je pre reštauráciu na takom frekventovanom mieste dobrou vizitkou. Boli sme preto zvedaví na dôvody slabej návštevnosti tejto inak príjemnej reštaurácie. Ako sa ukázalo, cenami ani kvalitou kuchyne to nie je.

Na úvod sme si dali Anglický roastbeef s horčicovou omáčkou, ktorý však v jedálnom lístku z nepochopiteľných dôvodov uvádzajú ako „rozbift“. Napriek tomu, že bol medzi studenými predjedlami, bol teplý podobne ako Údená krkovička po kutnohorsky, ktorú sme si vybrali z teplých predjedál. Obe boli chutné a dávali tušiť, že tunajšia kuchyňa bude dobrá.

Napriek tomu, že v reštaurácii PRAHA už ponúkajú aj husacie špeciality, prednosť sme dali ponuke jedál českej kuchyne, ktoré v reštaurácii s názvom českej metropoly logicky prevládajú. Z ponuky polievok sme ochutnali Šumavskú bramboračku a Moravskú kapustnicu. Obe boli chutné, tá zemiaková bola príliš horúca a len ťažko konzumovateľná. Nemalo by sa stávať, aby bol ten istý chod pri jednom stole servírovaný s tak výrazným teplotným rozdielom.

Pri výbere hladných jedál sme neodolali Staročeskej sviečkovej na smotane so žemľovou knedľou. Bola skutočne vynikajúca. Rovnako chutná bola aj Morčacia karlovarská roládka s opekanými zemiakmi. Jedlá boli nielen chutné, ale aj vizuálne príťažlivé. Luhačovického králika na smotane nám na naše požiadanie pripravili na grile s červenou dusenou kapustou a knedľou. Reštaurácia PRAHA je tak v Bratislave svetlou výnimkou, kde prieberčivým hosťom pripravia jedlo aj podľa jeho predstavy. Kým v iných reštauráciách by sme sa pravdepodobne stretli s výhovorkami typu: nedá sa, nemáme to v počítači a podobne, tu sme sa presvedčili, že pre dobrého kuchára nie je problém improvizovať a pripraviť akékoľvek jedlo.

Na záver sme tentoraz nepodľahli pokušeniu sladkého dezertu, ale trochu netradične sme sa nechali zlákať jednou z husacích špecialít - lokšou plnenou hydinovou pečeňou (nie pečienkou, ako sa nesprávne uvádza v jedálnom lístku) s dusenou červenou kapustou. Podľa očakávania bola chutná a tak sem zrejme opäť zavítame, aby sme využili husacie hody a vychutnali si dobre prepečenú husacinu.

Na záver môžeme potvrdiť, že v Bratislave pribudla ďalšia kvalitná reštaurácia. Ako priznal čašník, zatiaľ o PRAHE veľa ľudí nevie. Ak si však udržia dobrú úroveň, časom by sa to mohlo určite zmeniť. Ceny jedál sú totiž v porovnaní s kvalitou kuchyne na bratislavské pomery podpriemerné.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?