PEOPLES je reštaurácia s atmosférou klubu

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V Bratislave ešte stále nie sú bežné reštaurácie, kluby či puby, kde si môžete vybrať z pestrého a originálneho menu alebo si len tak posedieť pri pohári vína, posrkávať z miešaného nápoja či chlipkať šálku kávy. V centre mesta pred pár dňami takýto podnik otvorili.

Oproti historickej budove Národného divadla na Gorkého ulici je od začiatku septembra otvorená reštaurácia PEOPLES. Svojim atraktívnym „retro“ interiérom si razí cestu k skôr mladším zákazníkom, svojím zariadením a atmosférou pripomína skôr klub ako reštauráciu. S prepáčením, je to presne ten štýl, ktorý vyhľadávajú rôzne mediálne hviezdy a hviezdičky, ktoré potrebujú svetu ukázať - sme tu, sme „in“... Z vlastnej skúsenosti môžeme potvrdiť, že napriek tomu, že v Peoples takéto tváre stretnete, nájdete aj kopu normálnych obyčajných smrteľníkov, ktorí prišli ochutnať niektorú zo špecialít miestnej kuchyne.

Vráťme sa však k zariadeniu reštaurácie. Tá je opticky rozdelená na tri časti, prvú, dostupnú hneď z ulice, v ktorej sú oranžové plastové stoličky a biele stoly. Tá je pomerne presvetlená cez veľké výkladné okná na rozdiel od užšej barovej časti, kde sú priesvitné barové stolíky s vysokými stoličkami.

Najponurejšia a najtmavšia je najväčšia zadná časť, kde sú starostlivo prestreté stoly a boxy s vysokými operadlami, ktoré zaručujú viac intímnosti. Tej je prispôsobené aj decentné osvetlenie z originálnych svietidiel zavesených na čiernom strope s veľkými plechovými odvetrávacími rúrami. Atraktívnosť prostredia podčiarkuje farebné osvetlenie meniace sa v presných časových intervaloch. Ak budete v Peoples sedieť dosť dlho uvidíte na stenách barovej časti, či presklenej podlahe v reštauračnej časti celé farebné spektrum.

Podľa toho, čo Peoples ponúka na jedálnom lístku by sa dalo povedať, že tu prevládajú pokrmy mediteránskej kuchyne. My sme sa rozhodli pre tatarák Emiliana s parmezánom a slávky wildfire plnené na morských riasach, kombináciu syrov France vs. Italy a slimáky na šampiňónoch s pestom, rucolou a portským. To boli predjedlá. Z ponuky polievok sme dali prednosť consommé z bažanta.

Ako hlavný chod sme ochutnali kačacie prsia Grand marnier (grilované prsia a jablkovo-pomarančové lasagne, čo sú vlastne prekladané plátky jabĺk a pomaranča), kurací gorgonzola steak (plnené prsia gorgonzola syrom so zapečeným feniklom), kuracie prsia Blanc (na uhlí so špenátom, sherry, paradajkami a pinot blanc), jelení filet na tymiáne s brusnicami a morského vlka (grilovaná ryba s mangovou omáčkou). Nechali sme sa zlákať aj cudzojazyčne znejúcimi dezertami - ice cake (zmrzlinový rez), brownies a flamere. Kuchárovi, či kuchárke v Peoples skladáme poklonu, všetky jedlá boli nielen chutné, ale aj esteticky naaranžované.

Niečo k obsluhe. Personál je mimoriadne mladý a vo veľkom počte, takže aj keď je reštaurácia zaplnená do posledného miesta, nemali by ste mať problém s objednávaním. My sme mali šťastie na mladú čašníčku, ktorá bola prvý deň v práci a nás obsluhovala ako svoj prvý stôl. „Podarilo“ sa jej zabudnúť na jedno jedlo, za čo sa nám nesmierne a opakovane ospravedlňovala. S pocitom, že nám pokazila večer sa napriek tomu nevedela vysporiadať. Nesmelý úsmev na tvári nešťastnej čašníčky sa objavil až potom, čo náš spolustolovník prijal miešaný nápoj na jej účet. Bolo jej odpustené.

Je potešiteľné konštatovať, že aj u nás už existujú reštaurácie, kde sa nemusíte hanbiť priviesť si hostí, na ktorých vám záleží, ktorých nechcete ohurovať super luxusom, ale kvalitou jedál, obsluhy a samozrejme príjemným prostredím. A ak k tomu prirátame, na bratislavské pomery, pomerne prijateľné ceny, môže byť takýmto miestom práve Peoples. Aj keď na Slovensku je stále bežné, že úroveň novootvorených podnikov postupne klesá, veríme, že Peoples sa to týkať nebude a že rovnako spokojní budeme odchádzať, aj keď ho opäť navštívime po dlhšom čase.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?