Koloniálna atmosféra na Jaskovom rade

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Trochu bokom od centra mesta na Jaskovom rade je situovaná reštaurácia COLONIAL. Nie je to ten klasický typ veľkokapacitnej jedálne, ale skôr rodinný podnik s koloniálnou atmosférou.

V malom žltom domčeku, tak typickom pre túto časť Bratislavy, pred ktorým nájdete aj niekoľko miest na parkovanie, je na prvom poschodí väčšia miestnosť s asi ôsmimi stolmi a barovým pultom. Tá je opticky rozdelená na dve časti kamenným múrikom, na ktorom je veľké akvárium, nie však s rybičkami, ale s nádherným modelom drevenej plachetnice.

Motívy mora a lodí sú aj na obrazoch rozvešaných po stenách. V kombinácii s tmavým dreveným obkladom a trámami, rovnaké sú aj na strope, vytvárajú atmosféru prímorskej reštaurácie. Z rovnakého odtieňa dreva sú aj stoly a stoličky kombinované s vkusným béžovým čalúnením, na podlahe sú pôvodné parkety, prebrúsené a navoskované. V letných mesiacoch by sa v reštaurácii uživila aj klimatizácia, pokiaľ si však sadnete k otvorenému oknu a pokiaľ vstupné dvere zostanú otvorené, aspoň trochu vás osvieži prúdiaci vzduch.

Pri pohľade na jedálny lístok sme boli trochu sklamaní „obyčajnosťou“ ponúkaných jedál. Očakávali sme originálnejšie pokrmy, ktoré by viac korešpondovali s koloniálnym názvom reštaurácie. Tak ako tak, výber je celkom slušný - morčacie, kuracie, bravčové, hovädzie a steaky (v čase našej návštevy hovädzie mäso nemali), ryby ale aj cestoviny a bezmäsité jedlá. Zo studených predjedál sme si dali kaviár s maslom a toastom (miska s kaviárom bola uložená vo väčšej miske plnej ľadu a obložená štvrťkami citrónu) a krevetový koktail.

Ochutnali sme aj cesnakovú polievku s krutónmi, šunkou a syrom. Ako hlavný chod sme zvolili morčacie prsia Colonial (so šunkou, syrom, šampiňónmi a šľahačkou), kurací steak Parmesan a Slonie uši. Za týmto tajuplným názvom sa skrýva bravčové karé na rokfordovej omáčke s olivami. Z ponuky piatich šalátov sme dali prednosť gréckemu. Márne sme však hľadali kúsky cibule, ktoré do neho rozhodne patria. Gaštanová roláda Tatama so šľahačkou a čokoládovou polevou ako dezert bola skutočne vynikajúca.

Napriek istej „neoriginalite“ ponúkaných jedál musíme uznať, že kuchár svoje remeslo ovláda skutočne dobre. To isté platí aj o obsluhujúcom čašníkovi, ktorý bol ochotný pomôcť nám pri výbere, keď sme boli sklamaní z chýbajúceho hovädzieho. Pri výbere vína sa toľko snažiť nemusel, pretože z rozlievaných majú na jedálnom lístku jedno biele a jedno červené. Z červených fľaškových mali len Cabernet sauvignon z vinárstva Ostrožovič, znalci vína však vedia, že rozhodne stojí za ochutnanie.

Reštaurácia Colonial svojou domáckou atmosférou a útulným prostredím príjemne oživuje ponuku bratislavských reštaurácií, aj keď jej poloha mimo absolútneho centra ju takpovediac odsúva na druhú koľaj. Á propos, koľaj. Tí, ktorí majú bližší vzťah k oceľovým mašinám, môžu pri pohľade z okna sledovať premávajúce vlaky alebo zamávať cestujúcim vystrčeným z okien železničných vagónov.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?