Reštaurácia Preego konkuruje najlepším

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V zadnom trakte budovy Slovenského rozhlasu na Žilinskej ulici sme našli novú bratislavskú reštauráciu PREEGO. Nenápadný, ale estetický neónový pútač nás po schodoch s trochu ošarpaným zábradlím priviedol na veľkú terasu, kde je vchod do podniku.

Nedajte sa odradiť týmto menej estetickým prístupom. To, čo vás čaká za veľkými sklenenými dverami, stojí rozhodne za to. Interiér reštaurácie nemá s okolím nič spoločné, rozhodne si ho vieme predstaviť niekde na pešej zóne, kde by sa zaradil medzi špičkové reštaurácie. K tým najlepším rozhodne patrí, aj keď ho trochu hendikepuje prostredie a lokalita.

Reštaurácia má dve časti, kaviarenskú a jedálenskú. Pomerne rozľahlý priestor je opticky rozdelený nízkymi múrikmi, ktoré zaručujú v každej časti trochu intimity. Sú tu stoly pre dvoch, štyroch, ale aj pre väčšie skupiny hostí. Celému interiéru dominuje smotanovobiela farba na stoloch, stenách, závesoch, ktorej ostro kontrastuje veľká čierna stena. Interiér pôsobí moderným dojmo, čo zvýrazňuje aj nábytok, tmavohnedé skrinky, barový pult a drevené stoličky s čiernym čalúnením s nenápadným červeným vzorom. Všetko dokonale ladí, rovnako ako snehobiele prestieranie na stoloch s pohármi, príbormi, koreničkami...

Ponuka jedál neohromuje svojím množstvom, ale absolútnou kvalitou, o ktorej sa presvedčíte niekoľko minút po objednaní. Dovolíme si tvrdiť, že Preego má jednu z najlepších kuchýň v Bratislave. Majiteľ by sa mal mať na pozore, aby mu majstra kuchára neodlákal konkurenčný podnik. My sme z jeho lahôdok ochutnali ako predjedlo grilovaný oštiepok s brusnicovou omáčkou, uhorkový šalát so smotanou a mozarellu s paradajkami. Polievku hydinovú s rezancami a gulášovú. Také množstvo mäsa a takého čistého ako v gulášovej hádam nenájdete, ani keď si ju budete variť sami.

Z ponuky hlavných jedál, medzi ktorými je aj pár bezmäsitých, sme si vybrali dobre prepečený steak s bylinkovým maslom a anglickou zeleninou, argentínsku roštenku Entrecôte a grilovanú panenku na ihle so zeleninou. To, čo sme dostali na tanieri, sa nedá opísať, to treba zažiť. Jedlu nemožno adresovať ani tú najmenšiu výčitku a nepodarí sa to, ani čo by ste ako hľadali aj tú najmenšiu chybičku.

Zeleninová obloha v podaní tunajšieho kuchára je hotovým umením, lacnú kapustu či strúhanú mrkvu budete hľadať márne. Zato si pochutíte na kučeravom šaláte, osmahnutom póre, paprike, alebo na viazaničke zelenej fazuľky previazanej plátkom opraženej dobre prerastanej slaninky. Z bohatého výberu slovenských, ale predovšetkým zahraničných vín (cenovo drahších) sme dali prednosť marockému červenému a neurobili sme zle. Z maškrtných dobrôt sme si ako dezert vybrali čokoládový dezert Preego a jahodovú terinu, čo sú kúsky čerstvých jahôd v akejsi pudingovej želatíne.

Obsluhujúci personál v ničom nezaostáva za tunajšou kuchyňou. Jeho súčasťou je aj majiteľ, či prevádzkar reštaurácie, ktorý chodí pomedzi hostí ubezpečujúc sa o ich spokojnosti, či sám obsluhuje niektoré stoly. Jeho prítomnosť má zrejme vplyv na to, že hostia z reštaurácie Preego odchádzajú navýsosť spokojní.

Naše hodnotenie: 5 hviezdičiek
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?