Indická Ganesha by mohla byť viac indická

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V Bratislave ešte stále chýbajú reštaurácie, ktoré by sa špecializovali na kuchyňu len jednej krajiny. Na Obchodnej ulici však jedna takáto je - indická reštaurácia GANESHA.

Reštauráciu nájdete uprostred ulice v centre mesta v pivničných priestoroch, do ktorých sa vchádza z jedného z typických uličných dvorov. Klenbové tehlové steny v staroružovej farbe s tmavým dreveným obkladom, tmavými drevenými stolmi a stoličkami oddelené drevenými paravánmi vytvárajú pokojnú atmosféru tak pre romantický obed vo dvojici, ako aj pracovné stretnutie.

Na stoloch nám chýbalo prestieranie so servisom, ktorý nahrádzali len plastové podnosy pod taniere s logom reštaurácie. Poháre pripravené na stole by nemali chýbať v žiadnej reštaurácii. Reštaurácia je situovaná do dvoch častí, každá časť je v inej pivničnej chodbe. V strede medzi nim je vstupná časť s veľkým barovým pultom. Napriek tomu, že na stenách visia obrázky a fotografie zobrazujúce indické reálie, viac charakteristických artefaktov by reštaurácii určite dodalo absentujúci orientálny nádych.

Pre toho, kto nemá v obľube pikantné a korenené jedlá, bude návšteva indickej reštaurácie utrpením, rovnako pre hostí s deťmi, pre ktoré tu žiadne vhodné jedlo nenájdete, ak nerátame suché chlebové placky. Na jedálnom lístku objavíte výlučne pokrmy indickej kuchyne, takže ak ste prišli s chuťou na vyprážaný rezeň (čo je však málo pravdepodobné, aj keď nie nemožné), odídete s dlhým nosom. V ponuke sú jedlá z mäsa aj zo zeleniny.

My sme sa pre naštartovanie rozhodli ochutnať z predjedál Puri Bhaji - dva kusy puri obložené uhorkou a mango pickles a Pakovu, čo je cibuľa, karfiol a zemiak obaľované v besanovom ceste. Z polievok sme si vybrali hríbovú krémovú a krémovú paradajkovú. Tú sme nakoniec neochutnali, lebo čašníčka nám prišla povedať, že práve došla. Hlavné jedlá chutia rovnako exoticky ako exoticky znejú ich názvy. Tikka kura - kuracie kúsky marinované v tandoori massala, Kuracia massala - kuracie kúsky s indickou korenistou zmesou, kozľacia massala - kozľacina v korenistej indickej omáčke, Dal Makhani - fazuľa Mungo s garam massalou. To všetko sme ochutnali servírované na strieborných táckach. K tomu ako prílohu sme zajedali pečenú zeleninovú ryžu, chapátí - suché chlebové placky a rótí - jogurtové chlebové placky. Jedlá s termínom massala v názve pripomínajú náš guláš, avšak veľmi odlišne ochutený rôznym korením, kuracie kúsky boli pripravené na prírodno. Fazuľa, ktorá bola pripravená spolu so šošovicou, vzdialene pripomínala akýsi prívarok či kašu. Všetko nám chutilo, aj keď kuracie mäso sa nám zdalo trochu suché.

Indická reštaurácia Ganesha je síce oživením medzi bratislavskými gastronomickými zariadeniami, avšak ani zďaleka nevyužíva možnosti a tradíciu kuchyne, ktorú reprezentuje. Reštaurácie národných kuchýň bývajú vo svete obľúbené. Berúc do úvahy tých pár hostí, ktorí v čase našej návštevy v podniku boli, Ganesha buď na svoje objavenie ešte len čaká, alebo svojich zákazníkov nedokázala zaujať tak, aby sa do nej vracali.

Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?