U Filipa je obsluha pomalá a nespoľahlivá

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pri našom hodnotení bratislavských reštaurácie sme tentoraz zostali v historickom centre mesta - na Bielej ulici. Je tu kaviareň a reštaurácia U FILIPA, ktorá by mala pripomínať známeho bratislavského hudobníka Jara Filipa. V interiéri reštaurácie sme však nenašli nič, čo by ho pripomínalo. Azda len jeho pesničky, ktorá tu hosťom spríjemňujú posedenie v reštaurácii.

Vnútorné priestory reštaurácie U Filipa sú v rustikálnom štýle, dnes tak typickom pre mnohé bratislavské kaviarne, reštaurácie a puby. Oranžové steny a tmavý mobiliár z masívneho dreva pôsobia harmonicky, vhodným doplnkom sú staré pohľadnice Bratislavy na stenách.

V reštaurácii U Filipa sme neboli po prvý raz. Naše predchádzajúce skúsenosti neboli najlepšie, pričom najväčšie výhrady sme mali k obsluhe. Žiaľ, aj pri našej poslednej návšteve boli najväčšou slabinou čašníci, resp. rýchlosť a kvalita obsluhy. Na úvod sme si objednali miešaný nápoj, ktorý sa na stôl dostal až po trištvrte hodine od objednávky. Po viacerých upozorneniach a doobjednaní ďalších nápojov sme sa predsa len dočkali. Táto pomalosť obsluhy a nezáujem o nás však pokračoval aj naďalej. Výhovorka, že pri vedľajšom stole mali väčšiu organizovanú skupinu, neobstojí. Ak na to reštaurácia nemá kapacity, mala by zvážiť, či prijímať väčšie objednávky. Dvaja čašníci, z ktorých bol jeden ešte aj barmanom, je na reštauráciu takéhoto typu predsa len málo.

Ako studené predjedlo sme si dali údeného lososa s kaviárom. Na naše prekvapenie nám ho však neservírovali na tanieri, ale na drevenom podnose. Ako sa neskôr ukázalo, všetky jedlá tu servírujú výlučne na dreve, čo sa niekomu môže zdať síce originálne, v žiadnom prípade to však nie je hygienické a už vôbec nie vhodné pre reštauráciu. Pri údenom bravčovom kolene niekde na salaši by to bolo optimálny servis, pre reštauráciu v centre hlavného mesta to je podľa nás nedôstojné. Drevo je totiž materiál, ktorý absorbuje chute a pachy jedál, preto servírovať rôzne jedlá na rovnakých drevených podnosoch nebol podľa nás najlepší nápad.

Z ponuky troch polievok sme dali prednosť kapustnici a krémovej cesnakovej polievke v bosniaku, ktorý však pripomínal skôr malý peceň chleba. Ocenili sme dobrý nápad - prílohu tvorila opečená striedka vydlabaná z bosniaka, s čím sme sa doteraz v bratislavských reštauráciách nestretli. Jednému z nás však k polievke chybala lyžica. Dvakrát sme museli čašníka upozorniť, že by sme radi polievku aj ochutnali, ale nemáme čím. Dočkali sme sa, ale opäť to trvalo pridlho. Ako teplé predjedlo sme si dali žabacie stehienka na cesnaku a zemiakovú dolku s bryndzou a anglickou slaninou. Pečivo k predjedlám a polievkam by malo byť samozrejmosťou, tu sme ho však dostali až na požiadanie.

Viaceré hlavné jedlá mali prívlastok Filip, nedozvedeli sme sa však, či majú nejakú súvislosť s Jarom Filipom, alebo malo ísť len o zvýraznenie špecialít. Vybrali sme si kuracie medailóniky Filip a k tomu ryžu so šampiňónmi. Prílohy sme sa však nedočkali - čašník na ňu jednoducho zabudol. Sklamaný sme však boli aj z medailónikov, ktoré pripomínali skôr rezance. Malo ísť o kuracie na prírodno s ovocím. Jedlo však natoľko presladili, že bolo až nestráviteľné. Viac šťastia sme mali pri výbere ostatných jedál - steak z diviaka s brusnicovou omáčkou bol chutný, rovnako ako steak z lososa a jahňacie kotlety s bazalkou.

Pri hodnotení reštaurácie U FILIPA sme boli v rozpakoch. Prijemný interiér, ale mizerná obsluha, celkom slušná kuchyňa (s výnimkou kuracích „medailónikov“), ale jedlo dostanete na dreve. Škoda, pretože v centre hlavného mesta by mali byť len tie najlepšie reštaurácie.

Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?