Slabinou BRIT-u na Krížnej je kuchyňa

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Aj v Bratislave sa už vytvárajú siete reštaurácií rovnakého mena. Takým prípadom je aj BRIT, ktorý má v Bratislave už tri reštaurácie. Jednu z nich - na Novohradskej ulici - sme navštívili vlani. Tentoraz sme zavítali do reštaurácie BRIT na Krížnej ulici.

Interiér je tu rovnako originálny. Postava piráta v životnej veľkosti, či vystavené exempláre exotického hmyzu naznačujú, že ide o miesto stretnutí cestovateľov a dobrodruhov. Atmosféru "prístavnej krčmy" dotvára horné poschodie, ktoré pôsobí tak trochu dojmom vrchnej paluby morského korábu. Mobiliár je z masívneho dreva a vyvoláva dojem solídnosti. Celý interiér pôsobí príjemne a harmonicky.

Na úvod nás nemilo prekvapil čašník, keď nám priniesol len jeden jedálny lístok so slovami, že ostatné sú zatiaľ na iných stoloch a postupne nám donesie aj ďalšie. Zrejme tu nepočítajú s tým, že reštaurácia sa v jednom okamihu zaplní a všetci si budú chcieť objednať jedlo či nápoj. Radšej mal čašník počkať a doniesť všetky jedálne lístky súčasne. Situácia, keď ide menu z ruky do ruky okolo stola nie je veľmi príjemná a už vonkoncom nectí inak pozorný personál. Jedálny lístok v reštaurácii BRIT však za to stojí. Svojou ponukou je mimoriadne bohatý, upúta najmä jeho grafické spracovanie, keď niektoré z jedál sú vyobrazené na fotografiách. S tým je však spojené aj isté riziko - nie vždy je totiž jedlo na stole vzhľadom podobné tomu na fotografii. Nevkusne pôsobí aj papierová páska, ktorou sú prelepené pôvodné ceny. Tie nové sú navyše natoľko rozmazané, že v mnohých prípadoch sú nečitateľné. Zvedaví zákazníci však môžu nahliadnuť pod pásku, kde zistia pôvodnú cenu. Tak sme sa aj my dozvedeli, že tu zvýšili ceny jedál a nápojov v priemere o 10 percent.

Reštaurácia BRIT ponúka množstvo jedál z hydiny, rýb, bravčového, hovädzieho, či vegeteriánsku kuchyňu. My sme si na úvod ako studené predjedlo vybrali údený jazyk s chrenom a horčicou, kaviár s toastami a zelenú fazuľku s mrkvou. V prípade kaviáru sa potvrdila nevýhoda obrazovej ponuky, keď sme namiesto očakávaných čiernych ikier dostali červené. Sklamala nás aj fazuľka - namiesto čerstvej zelenej, ako naznačovali fotografie podobných jedál, sme dostali žltú sterilizovanú. Z polievok sme si vybrali jedinú - halázslé. Tá však zďaleka nedosahovala kvalitu rybacej polievky z južných území. Ako teplé predjedlo sme si dali omeletu s krevetami a kuracie pečienky na cibuľke. Predjedlá (rovnako aj hlavné jedlá) boli s oblohou, tá však bola vo všetkých prípadoch rovnaká - červená a biela kapusta, sterilizovaný hrach a kukurica, plátok paradajky. Bez nápadu a nenáročné. Hlavne, aby tanier nepôsobil prázdnym dojmom.

Pri výbere hlavných jedál sme mali problém vybrať si z toľkého množstva. Napokon sme sa rozhodli pre tofu po japonsky, ktoré však bolo príliš vodnaté a nie veľmi chutné. Žraločí steak nás prekvapil svojimi malými rozmermi aj keď podľa účtu ho bolo 170 gramov. Nechali sme sa zlákať aj dvomi špecialitami - Plnený námorník (sviečkovica, slanina, feferóny, cibuľa a hydinová pečeň) bol chutný, čo sa však nedalo povedať o Siedmich statočných (sedem druhov mäsa, zemiaková placka, lokša a dresing). Na našu otázku, akých sedem druhov mäsa dostaneme, nám čašník povedal, že to bude bravčové, hovädzie a kuracie, ale vždy z inej časti. Napokon sme na tanieri rozoznali šesť mäsových plátkov z toho tri vyprážané. Lokša bola plnená hydinovou pečeňou, ktorú však za mäso nepovažujeme. Niektoré kúsky boli teplé, niektoré však vlažné až chladné.

Spomenúc vlaňajšiu návštevu reštaurácie BRIT na Novohradskej sme očakávali, že jej menovkyňa na Krížnej sa jej minimálne vyrovná. Naopak, boli sme sklamaní. A nezachránilo to ani príjemné prostredie. Výhodou reštauračných sietí je, že každá z nich robí reklamu ostatným. V prípade reštaurácie BRIT na Krížnej to je však slabá reklama.

Páčil sa vám článok?