BEZZINKA ponúka taliansku kuchyňu

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Tentoraz sme sa vybrali do reštaurácie s nepísaným prívlastkom talianska. Pizzeriu BEZZINKA sme objavili v obchodno-administratívnom objekte na Záhradníckej ulici, presnejšie medzi Záhradníckou, Palkovičovou a Líščimi Nivami.

Táto pizzeria však neponúka len pizzu, ako by sa mohlo zdať podľa názvu. Ide o príjemnú reštauráciu, kde ponúkajú aj iné talianske jedlá, ktoré pripravuje šéfkuchár známy z televíznej obrazovky.

Interiér reštaurácie pripomína skôr mexické pueblo ako taliansku pizzeriu. Na rozdiel od väčšiny reštaurácií tu jedlá pripravujú priamo pred zákazníkmi, teda najmä pizzu, ktorú pečú v otvorenej peci na „drevenom ohni“. Reštaurácia bola otvorená vlani na jeseň a už si získala obľubu Bratislavčanov. Podpisy na stene sú dôkazom, že ju navštevujú aj známi ľudia, politici, súčasní a bývalí športovci. Medzi nimi aj taliansky lyžiar Alberto Tomba, ktorý tu okrem autogramu nechal aj recept na svoju obľúbenú pizzu.

Ako sme sa presvedčili, v pravej talianskej kuchyni nesmie chýbať olivový olej, bazalka a cesnak. Na úvod sme si preto dali plátky paradajok a mozzarelly s olivami, lístkami bazalky, drveným korením, olivovým olejom a octom. Ďalším predjedlom bol toast s pokrájanými paradajkami, cesnakom, olivovým olejom a bazalkou. Obe predjedlá boli vynikajúce.

Zo skromnej ponuky polievok sme si vybrali Paradajkovú s taštičkou ravioli plnenou zeleninou a Krémovú z modrého syra z taštičkou z lístkového cesta. Zaujala nás najmä syrová polievka, s ktorou sme sa doteraz v bratislavských reštauráciách nestretli. Chutná bola aj paradajková, na prekvapenie bola iná ako paradajková na slovenský spôsob.

Z bohatej ponuky pizze sme si vybrali Calzone s paradajkovou zmesou, syrom, šunkou, šampiňónmi a artičokmi. Tunajší pizzaiollo (prešiel vraj náročným tréningom) ju pripravil výborne. Rovnako chutná bola aj obľúbená pizza Alberta Tombu. Ocenili sme pestrú ponuku pizze (26 druhov), ponuku detskej porcie, ale aj možnosť vytvoriť si vlastnú pizzu podľa želania.

Z cestovín (pasta) sme si vybrali Togliatelle (špenátové široké rezance) s cesnakom, olejom a feferónmi (aglio, ollio e peperonino). Pozor však, ak v menu uvádzajú, že jedlo je pikantné, tak je teda poriadne pikantné. To sme sa presvedčili aj v prípade vypráženého roštenca pikantne plneného slaninou, cibuľou, feferónmi a horčicou. Dali sme si k tomu zelerovú kašu - jednoduchú a pritom veľmi chutnú prílohu, s ktorou sme sa v bratislavských reštauráciách doteraz tiež nestretli. Poslednou špecialitou, ktorú sme ochutnali, bol kurací steak s orechovou krustou. Tiež vynikajúce jedlo, ku ktorému sme si dali pre zmenu opekané zemiaky. Okrem toho nás v ponuke zaujalo kompletné talianske menu zo severných provincií krajiny. Rovnako príjemné boli aj ceny, veď toto bohaté menu vyjde na 499 korún, čo nie je v Bratislave vôbec veľa.

Na záver sme ochutnali aj niečo sladké - dezert tiramisu, domácu kokosovú zmrzlinu na ananáse so silnou mangovou omáčkou a horúci ananás s jahodou na zelenom korení s vanilkovou zmrzlinou. Všetky boli veľmi chutné.

Pizzeria BEZZINKA nás milo prekvapila. Najmä svojou vynikajúcou kuchyňou, ktorej originalita by mohla byť príkladom aj ďalším bratislavským reštauráciám. Slušná je aj tunajšia ponuka vín, z Valtíc a Modry. K chutnému talianskemu jedlu totiž môže byť dobré aj moravské či slovenské víno.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie