Reštaurácia Korzo a slovenský folklór

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Reštauráciu KORZO na Hviezdoslavovom námestí sme sa pokúšali navštíviť už viackrát. Raz bola bez vysvetlenia zatvorená, inokedy bola rezervovaná. Napokon sme uspeli a KORZO predsa len pribudlo do zoznamu nami hodnotených bratislavských reštaurácií.

Podzemné priestory reštaurácie sú charakteristické pivničnou klenbou a masívnym mobiliárom v štýle slovenských dreveníc. Dreveným laviciam však chýba stabilita a tým aj pohodlie. Turistom však takéto drobnosti zrejme neprekážajú. Presvedčili sme sa totiž, že tunajšiu klientelu tvoria najmä cudzinci, pre ktorých je táto reštaurácia v slovenskom štýle príťažlivejšia ako reštaurácie okolitých hotelov. Vkusu zahraničných turistov je podriadený interiér celej reštaurácie, kde nechýba žiadny z atribútov slovenského folklóru. Doplnkom atmosféry slovenskej drevenice v centre hlavného mesta je reprodukovaná ľudová hudba.

Z ponuky reštaurácie KORZO sme si ako predjedlo vybrali paštétu z diviaka s čučoriedkami, zemiakové placky so smotanou a kaviárom, údeného lososa a tatársky biftek bez topiniek (hrianok). Práve posledné predjedlo bolo pre nás sklamaním, pretože podávať „tatarák“ bez hrianok je nezmysel. Čašník nám to objasnil tým, že to je kvôli cene. A mal pravdu - jedna hrianka (polovička chlebového krajca opečená na oleji) stála totiž 10 korún. Pritom k porcii bifteku boli potrebné najmenej štyri, teda dva krajce chleba za 40 korún. Takto sa tatársky biftek v reštaurácii KORZO aj s hriankami predražil asi o 25 percent. Chuťovo nebol biftek výnimočný, na náš vkus v ňom bolo priveľa kečupu. Z ponuky štyroch polievok sme si vybrali kapustnicu s údeným mäsom a klobásou, ktorá nás nenadchla ani nesklamala.

O tom, že tunajšia kuchyňa sa orientuje výlučne na slovenské jedlá, sme sa presvedčili aj pri ponuke špecialít či hlavných jedál. Slušná a pomerne bohatá je tu ponuka hotových jedál, nemohli sme však potvrdiť, či je skutočne aj reálna, pretože sme si vyberali prevažne jedlá na objednávku. Z hotových jedál sme sa rozhodli pre varenú cibuľu plnenú divou ryžou a šampiňónmi na paradajkách, zo špecialít sme si dali restované býčie žľazy v pikantnej omáčke so zemiakovými kroketami. Ďalej sme si vybrali jelení špíz na rošte so šípkovou omáčkou, či cudzokrajné mexické kuracie stehná (s medovou omáčkou a sezamom). K divine sa najlepšie hodí žemľová knedľa, v ponuke príloh sme ju však nenašli. Na naše prekvapenie ju však mali, škoda len, že nás na to čašník neupozornil sám, ale museli sme sa ho na to spýtať. Chuťovo boli všetky jedlá chutné, sklamaním však boli býčie žľazy, ktoré podľa nás zbytočne plávali v množstve oleja.

Reštaurácia KORZO aj susedná kaviareň rovnakého mena je známa vlastnou výrobňou zákuskov. My sme si však tentoraz žiadny z dezertov nevybrali, možno nabudúce.

Súčasťou nášho účtu v reštaurácii KORZO bol aj couvert, v tomto prípade ním bol len chlieb, ktorý sme dostali k polievkam. Pravdou je, že na každom stole bola soľnička a korenička a my sme nič viac nežiadali. Na druhej strane nám však čašník neponúkol možnosť dochutiť si jedlá omáčkami či dressingami, ako to býva zvykom v slušných podnikoch. Couvert vo výške 20 korún na osobu nám však zarátať nezabudol. Na zdravie.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?