Vítaný je každý, kto v dobrom prichádza

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Reštaurácia TRAJA MUŠKETIERI na rohu Tolstého a Sládkovičovej ulice, ktorú sme si za objekt tradičného hodnotenia vybrali tentoraz je celkom novým a vskutku originálnym, na bratislavské pomery, až nevídaným podnikom.

Počnúc vchodom, cez interiér, zariadenie, oblečenie čašníkov, jedálny lístok, z každého cólu srší nápaditosť a originalita. Bez preháňania, v tomto smere je to asi to najlepšie, čo Bratislava má. Pivničné priestory zariadené drevom, kovovými a kameninovými doplnkami, osvetlené sviečkami, evokujú dávne časy francúzskych mušketierov. K vytvoreniu dokonalej ilúzie začiatku 17. storočia chýba už len praskanie dreva v kamennom kozube v rohu reštaurácie, v ktorom sa o plápolajúci oheň starajú veľké sviečky. Popisovanie zariadenia interiéru by trvalo dlho, venujme sa preto radšej jedálnemu lístku, súčasťou ktorého je aj bohatá vínna karta.

Opäť platí - originál, každým slovkom aj vypracovaním. Vo veľkých papierových doskách s poetickým popisom charakterizujúcim obdobie, do ktorého je reštaurácia datovaná, nájdete jedlá, ktorých názvy nie sú veľavravné, ale zvláštne. Veď posúďte: Cudné kúsky, Kardinálova garda, Pokrm mníchov, Rýchla muška... Keď si však napríklad pod Kardinálovou gardou prečítate, že v tejto bitke šúľance kapustu premohli, alebo že Pokrm mníchov je koleno sviňky do chrumkava vypečené a chrenom prekvapené, pochopíte. Pokým sa v jedálnom lístku budete orientovať a hľadať vysvetlenie názvov pokrmov, skúste ochutnať napríklad pivo netradične podávané v šesťdecových kameninových pohároch.

My sme si z bohatej ponuky vybrali štyri zo šiestich menu - Athos, Aramis, Cardinal Richelieu, D´Artagnan a samostatné Lovecké ragu so žemličkami - knedličkami. Aby ste vedeli, čo sa pod takým menu vlastne skrýva, uvádzame zloženie jedného z nich. Menu D´Artagnan: Pagáčik a slivovička, hubová krémová polievka v bochníku (za rannej rosy huby som zbieral a pritom na Teba som myslel), Kord D´Artagnana (najlepšie kúsky z prasiatka sú na gasconský kord nastoknuté), Rýchla muška (najpomalšieho zajaca som chytil a na ohni ho opiekol), zemiaky mučené cibuľou zlomené, plochá kôpka (zemiaková placka), žlté zlato (kukurica), tvarohové periny. Jedlá boli vynikajúce doplnené obrovskou zeleninovo-ovocnou oblohou, v ktorej nechýbali kúsky čerstvej tradičnej, ale aj exotickej zeleniny a ovocia (napríklad carambola, mango).

Obsluhujúce čašníčky a čašníci zaodetí do dobových kostýmov vám splnia každé želanie. Ak náhodou nebudete vládať, čo zrejme nebudete, dojesť obrovské menu servírované na drevenom válovčeku, ochotne vám nedojedené zvyšky zabalia. Objednané pokrmy vám budú nosiť v správnom poradí, dokonca pri servírovaní jednotlivých chodov odhadnú vaše schopnosti pustiť sa do ďalšieho jedla a trpezlivo so servírovaním počkajú. A ešte niečo, po usadení k stolu vám na krk uviažu plátený podbradník, aby ste si pri maškrtení, trebárs rukami, neušpinili odev.

Jednou z atrakcií reštaurácie je aj živá hudba, ale nie hocijaká. Na spinete tu hudobníčka lúdi melódie, ktoré pred štyristo rokmi mohli počúvať aj udatní mušketieri. U tých bratislavských sme nenašli takmer žiadnu chybu ani chybičku krásu a tak návštevu tejto reštaurácie môžeme vrelo odporučiť všetkým gurmánom. Lebo v tomto prípade naozaj platí citát z prvej strany jedálneho lístka: Vitaj pocestný a ver, že neoľutuješ rozhodnutie prekročiť náš prah...

Naše hodnotenie: 5 hviezdičiek
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?