Reštaurácia Konzul napráva zlú povesť

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Po prvý raz v dejinách našej rubriky sa stalo, že sme navštívili reštauráciu, ktorú sme už raz hodnotili. Vlastne, vrátili sme sa do celkom inej reštaurácie, len v tých istých priestoroch.

Tým podnikom, ktorý sme navštívili tentoraz je reštaurácia Konzul na Palisádoch, ktorú sme kedysi hodnotili pod menom Voltaire, a ktorá počas svojej existencie mala niekoľko mien a teraz sa k jednému z nich opäť vrátila.

Ešte skôr ako hodnoteniu podrobíme Konzula, pripomenieme, že jeho predchodca Voltaire v našom gurmánskom rebríčku veľa vody nenamútil a s jednou hviezdičkou skončil na jeho chvoste. Prezradíme, že Konzul sa v priebežnom poradí posunul oveľa vyššie. Po zmene názvu a zrejme aj prevádzkovateľa sa reštaurácia radí medzi lepší bratislavský štandard.

Interiér rozdelený na kaviarenskú a reštauračnú časť je ladený do hneda. Kontrastne pôsobí tmavohnedý drevený obklad okolo bledých stien, hnedé látkové poťahy zakrývajú pôvodne čalúnené stoličky a stoly zdobia, ako inak, hnedé a biele obrusy. Klenbový strop miestnosti je decentne nasvietený bodovými svietidlami. Celkový, pomerne strohý interiér, dopĺňajú veľké čiernobiele fotografie známej nemeckej modelky a vo výklenku na všetko dozerá busta rímskeho konzula. Pochváliť musíme prestieranie, je čisté, estetické a na stole nechýba nič zo stolovacieho servisu, príbory, taniere, poháre. U Konzula zaviedli dobrý a v bratislavských reštauráciách zatiaľ málo zaužívaný zvyk, že hosť automaticky dostane na stôl pomazánku a pečivo, ktoré sú okrem ostatných prísad súčasťou couvertu.

Hladného čiastočne zasýti, ale nedajte sa zviesť, to zaujímavejšie sa nachádza na jedálnom lístku. Nápojový stojí tiež za povšimnutie, okrem klasických alko i nealko nápojov vyniká pomerne pestrou ponukou slovenských i zahraničných vín. My sme sa dali zlákať len čapovaným pivom, suchým martini a minerálkou.

Zo studených predjedál sme sa rozhodli ochutnať carpaccio (na tenučko nakrájané plátky surového mäso) a jeleniu šunku s ríbezľovým želé a šľahačkou. Želé a šľahačku síce kuchár na šunkové rolky dať zabudol, no čašník ich po našom upozornení s ospravedlnením priniesol v osobitnej miske. Obe predjedlá boli chutné, to želé a šľahačka boli tým pravým, čo šunke dodalo správnu chuť. Ešte skôr ako sme si vybrali hlavný chod, ochutnali sme aj cesnakovo-krémovú polievku s krutónom a kuraciu pečeň Konzul s červeným vínom a jablkami ako teplé predjedlo. Potom sme sa už s chuťou pustili do pokrmov, ktoré sme si vybrali ako hlavný chod.

Spomedzi rýb sme ochutnali zubáča s kaviárovou omáčkou a varenými zemiakmi, marinované morčacie prsia s miešaným šalátom a z ponuky jedál na grile miešané filé z grilu, čo sú kúsky mäsa z hovädzej sviečkovice, morčacieho a bravčovej panenky s opečenými paradajkami, hranolkami, zelenými fazuľkami a oravskou slaninou. Pokiaľ nie ste poriadne vyhladovaní, nepokúšajte sa tú porciu zjesť, je obrovská. A navyše chutná, ale to platí aj o ostatných jedlách, ktoré sme ochutnali. A boli medzi nimi aj múčniky, makový závin so šodó a lokše s makom.

S kuchárom sme teda boli spokojní. A s obsluhou? Tiež. Rozhodne patrí k výbornému štandardu, na bratislavské pomery až k nadštandardu. Obsluhujúci čašník bol úslužný, nevtieravý, bol pri nás práve a len vtedy, keď sme ho potrebovali. Dopriať nám kúsok intimity nebol problém, reštaurácia bola počas našej návštevy totiž ľudoprázdna.

Azda je to tým, že pošramotená povesť, ktorú po sebe zanechal Voltaire sa veľmi ťažko napráva. Konzul však chce urobiť všetko pre to, aby sa mu to podarilo. Držíme mu palce, veď dobrých reštaurácií nikdy nie je dosť a v Bratislave to platí dvojnásobne.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?