Bourbon - dobrá reštaurácia na okraji mesta

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Keďže v centre mesta nezostala takmer jediná reštaurácia, do ktorej ešte nevkročili nohy našej hodnotiacej úderky a nové pribúdajú akosi pomaly, musíme občas za pohostinskými zariadeniami chodiť až na okraj alebo celkom za mesto. Aj tentoraz sme sa vydali na druhý koniec Bratislavy, aby sme otestovali jednu z nedávno otvorených reštaurácií.

Nájdete ju vedľa Rožňavskej ulice, presnejšie povedané na ulici Za tehelňou. Ak pôjdete smerom von z Bratislavy, uvidíte po pravej ruke tesne pred obchodným centrom Soravia budovu s výrazným červeným neónovým nápisom. Na jej prízemí sa nachádza reštaurácia BOURBON. Ešte lepšie sa zorientujete počas tmy, pretože okrem červeného neónu svieti na budove aj výrazné žlté označenie reštaurácie.

Priznáme sa, že v tejto obchodno-priemyselnej zóne mesta by sme takúto reštauráciu nehľadali, svojim interiérom by skôr zapadla do historickej časti Bratislavy. Veľkému otvorenému priestoru, rozdelenému na dve časti dominuje veľký drevený barový pult. Interiér s marhuľovo-bielymi stenami v kombinácii s moderným dreveným zariadením a modro čalúnenými stoličkami pôsobí harmonicky a útulne. Aj keď by možno stálo za úvahu opticky rozdeliť väčší z dvoch priestorov možno paravánmi, aby mali hostia pri stoloch viac súkromia. Ale inak sa nedá zariadeniu naozaj nič vyčítať. Prestieranie na stoloch si tiež zaslúži uznanie, obrusy sú čisté, poháre a príbory z jednej sady a na utretie látkové obrúsky.

Ale teraz to najdôležitejšie - jedlo. Tunajší kuchár ponúka v jedálnom lístku skutočne rozmanitý výber pokrmov, cez bravčové, hovädzie mäso, hydinu, ryby a exotické špeciality, medzi ktorými nájdete pštrosie, ale aj klokanie mäso, či rôzne dary mora ako sú mušle, kalamáre a chobotnica. Pomerne slušný je výber bielych a červených vín, alkoholických i nealkoholických nápojov a trošku nezvyčajne aj miešaných drinkov. K tým jedlám, z ponuky studených predjedál sme si vybrali údeného lososa s kôprovým dresingom, ovčí syr s paradajkou a krevetový koktail. Všetky boli chutné, jedinú výhradu sme mali k pečivu, ktoré mohlo byť čerstvejšie (chlieb bol už trošku osušený a rohlíky gumovité).

Zo štyroch polievok sme ochutnali cesnakovú krémovú v bosniaku a maďarskú rybaciu s bielym vínom. Obe boli výborné, menej hladný hosť by sa najedol aj z bosniakovej polievky, ale aj z maďarskej, na ktorej kuchár rybami rozhodne nešetril. Neodpustili sme si ani teplé predjedlo a ochutnali sme zapekanú cukinu s údeným lososom, šampiňónmi a údeným syrom. Opäť bez výhrad. A potom už prišiel čas na hlavný chod. Rozhodne sme pri našom výbere neobišli exotické pštrosie a klokanie mäso a vybrali sme si pštrosie medailóniky na rozmaríne a klokanie medailóniky na grile s citrónom a čerstvou grilovanou zeleninou (baklažán, cukina, šampiňóny a paprika). Rozhodne odporúčame.

Pôvodne sme si chceli dať aj jednu z omáčok, no na odporúčanie čašníka sme sa jej zriekli, aby sme nechali vyniknúť samotnú chuť mäsa. Ochutnali sme aj poľovnícke medailóniky (jelenia sviečkovica s hruškou a brusnicami) s domácou mozaikovou knedľou a ragú z diviaka na červenom víne. Keďže nás bolo viac zvládli sme ešte bravčovú plnenú rolku s ryžou a horárske medailóniky zo sviečkovice z diviaka. Všetky jedlá boli výborné a čo je tiež dôležité, na tanieri esteticky poukladané. Pred záverečnou kávou sme ešte zo všednej ponuky dezertov ochutnali jablkovú palacinku so smotanou a brusnicami.

Čo sa týka obsluhy, zo začiatku čašník akoby nestíhal, aj keď bola reštaurácia poloprázdna, no po chvíli sa pripojil ďalší obsluhujúci a už to bolo lepšie.

Reštaurácia Bourbon nás milo prekvapilo a aj keď leží na okraji Bratislavy, na perifériu nášho rebríčka rozhodne nepatrí.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?