V Modrom dome varia lepšie ako doma

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Máloktorá bratislavská mestská časť sa môže pochváliť tým, že svojim návštevníkom ponúka posedenie v prostredí typickom pre danú lokalitu. Vo Vajnoroch takúto možnosť máte. Na hlavnej ulici tiahnucej sa cez celú obec, sme našli dokonca dve typicky vajnorské reštaurácie. Vybrali sme si MODRÝ DOM.

Pravdu povediac, na túto reštauráciu sme dostali tip od našej čitateľky, ktorá ju prednedávnom navštívila a bola zvedavá, ako dopadne v našom hodnotení.

Nenápadný domček v domoradí sa neveľmi líši od ostatných a vyniká len svojou modrou fasádou. Za bránou vo dvore je letná terasa, ktorá ponúka príjemné posedenie najmä v letných mesiacoch. Kto chce vidieť, ako vyzerá pravý vajnorský dom, mal by sa usadiť vo vnútri. Zariadenie reštaurácie vychádza z tradície, na stene visí vajnorský ľudový kroj, výšivky, mobiliár je vyrobený z prírodného dreva.

Prestieranie na stoloch je čisté, príbory sú z jednej sady, rovnako aj poháre. Škoda, že tu nevenujú viac pozornosti aj čistote kútov, v ktorých sme videli veľké pavučiny. Obsluha je na bratislavské pomery mierne nadpriemerná, nenechá vás zbytočne čakať, jedlo servíruje tak, ako sa má, dokonca bez zaváhania dokáže opísať ponúkané jedlá. Vyčítať jej možno len jedno pochybenie, keď nám zabudla priniesť objednaný šalát, na čo sme ju museli upozorniť.

Tie sú v Modrom dome takmer domáce. Gazdovský tanier, ktorý sme si objednali ako studené predjedlo bol taký, ako by ste si ho možno ani sami nepripravili. Úhľadne nakrájaná a naukladaná domáca klobása, slanina, údený syr, cibuľa, horčica a chren,. Z polievok sme ochutnali domácu kapustovú s klobásou a fazuľovú s údeným mäsom a rezancami, obe ako od mamy. Na plnenej lokši s hydinovou paštétou bolo poznať, že je ohrievaná v mikrovlnke, ale chutila dobre, takisto ako vyprážaná šunková rolka s nivou, ktorú sme si dali ako teplé predjedlo.

To najlepšie nás však ešte len čakalo v podobe hlavného chodu. Morčacie prsia zapekané s nivou, Tatranská sviečková zo sviečkovice so smotanou a čučoriedkami boli výborné. Rovnako ako špeciality Vajnorský vrkoč, čo bola zapletená prírodná bravčová panenka so zemiakovou plackou. Nad týmito jedlami však čneli medajlónky Vajnorský dom, čo boli štyri kúsky bravčovej panenky s hydinovou paštétou a údeným syrom položené na zemiakových dolkách s veľkou kopou dusenej zeleniny a takým istým kopcom čerstvej zeleninovej oblohy. Na tej v Modrom dome skutočne nešetrili ani pri ostatných porciách.

Po výdatnej večeri nám už nezostalo miesto na niektorý z múčnikov, medzi ktorými nechýbajú palacinky ani šomloi halušky. Na jedálnom lístku je aj bohatý výber bezmäsitých pokrmov, jedlá z rýb, hydiny a pokiaľ dostanete chuť na kačku, hus či husaciu pečienku s jablkami, neobídete skrátka, len si ju musíte objednať 48 hodín vopred.

Z Modrého domu sme odchádzali spokojní, takže nevylučujeme, že ju niekedy v blízkom čase prídeme ochutnať.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?