V Le Monde sú jedlá umeleckými dielami

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ak vás už omrzela fádna ponuka bratislavských reštaurácií s plnenými morčacími prsiami, či čiernohorským rezňom, vyskúšajte Restaurant & Bar LE MONDE na rohu Ventúrskej a Panskej ulice. Čo jedlo, to originál. Pripravte sa však na to, že pri platení budete musieť siahnuť do svojej peňaženky o čosi hlbšie.

Reštauráciu Le Monde otvorili len pred niekoľkými dňami v zrekonštruovanej budove v dolnej časti Ventúrskej ulice na križovatke s Panskou a Strakovou ulicou. Interiér s klenbovými stenami je rozdelený na kaviarenskú a reštauračnú časť. Dominuje v ňom biela farba s bielymi stoličkami, prestieraním aj jedálenským servisom.

Steny reštaurácie (na zadnej je obrovské zrkadlo) sú zdobené zarámovanými megafotografiami známych tvárí z modelingu a filmu. Podľa toho, kde sa usadíte vám do taniera môže hľadieť Naomi Campbell alebo Johnny Depp. Zatiaľ čo miestnosti reštaurácie pôsobia priestranne, na toaletách, najmä ženských, majú dámy trochu stiesnený pocit. Inak je všetko bezchybné, čisté stoly, ukážkovo pripravený servis s príbormi, taniermi a pohármi, len klimatizácia by mohla byť výkonnejšia.

Už sme naznačili, že ponuka pokrmov, aj keď nie veľmi veľká, je skutočne originálna a na Bratislavu neobvyklá. Menší výber vynahradí úprava jedla na tanieri, každé z nich je umeleckým dielom. My sme si z predkrmov vybrali lososové carpaccio (surový losos, guacamole, tofu, zemiakový julienne, olej a muškátové korenie), vežu z mozzarely a paradajok (plátky syra a paradajky s bazalkou, jogurtom a krutónmi) a kuracie špízy marinované v jogurte a kari so satay omáčkou a marinovanou zeleninou. Fantastické!

Z polievok sme ochutnali chladenú zeleninovú - gazpacho a bouillbaise, čo je stredomorská rybacia polievka s darmi mora a šafránom alioli. Ako hlavné jedlo sme si objednali Le Monde pepper steak so zemiakmi a špenátom v lístkovom ceste, brokolicou a koňakovou omáčkou, kačacie prsia prekladané so zemiakovými plackami, hlivou a chilli omáčkou, Le Monde wok - sladko-kyslé kuracie rezne so zeleninou a jasmínovou ryžou a pečené kuracie prsia s omáčkou z červeného kari a kokosu, jasmínovou ryžou a creme fraiche s koriandrom. Skvelá chuť!

Na záver sme neodolali dezertu, syrovej torte Philadelphia (syr s jahodovou salsou a chrumkavým tulies) a Tripple chocolate ternine, čo sú tri druhy zmrazenej čokolády s jablkovým chutney.

Obsluha je bezchybná, asi aj preto, že jej česká časť pochádza z renomovaného pražského podniku Kampa park (usudzujeme podľa loga na účtenke), ktorého bratislavskou pobočkou bude asi reštaurácia Le Monde. Ako sme vytušili, pražský čašníci práve zaúčajú svojich bratislavských kolegov. Verme, že sa im na nich podarí preniesť kus svojej profesionality, ktorá sa mimochodom prejavuje aj tým, že ak si neviete vybrať napríklad z ponuky miešaných nápojov, objednajú vám u barmana koktail, ktorý pokiaľ vám nezachutí ide na účet podniku.

Bratislava má teda ďalšiu TOP reštauráciu. Verme, že si svoju ozaj vysokú úroveň udrží.

Naše hodnotenie: 5 hviezdičiek
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?