V Tirolskej izbe veľký výber jedál nemajú

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Reštaurácia TIROLSKÁ IZBA je mnohým Bratislavčanom dobre známa. Nachádza sa na rohu Záhradníckej ulice a Kupeckého, teda na jednom z hlavným dopravných ťahov v centre mesta. Navštívili sme ju v podvečer, teda v čase, keď bratislavské reštaurácie čelia značnému náporu obyvateľov a návštevníkov mesta.

Názov reštaurácie je príznačný - ide totiž skutočne len o jednu miestnosť s rozmermi väčšej izby. Zariadená je štýlovo, masívne stoly a lavice pripomínajú skôr horskú chatu ako reštauráciu v centre mesta. Pred príjemným posedením vo vnútri sme dali prednosť predzáhradke, ktorá je, žiaľ, situovaná do Záhradníckej ulice. A to je hlavná nevýhoda Tirolskej izby, pretože horšie to už môže byť len na Trnavskom mýte.

Ponuka jedál a nápojov nie je príliš bohatá, napriek tomu sme tu našli jedlá, ktoré v Bratislave ponúkajú len málokde. Na úvod sme vyskúšali zapečené slimáky s bylinkovým maslom a cesnakom, ktoré si získajú každého, kto nemá predsudky. Zo skromnej ponuky troch polievok sme si vybrali Alpskú hubovú a Cesnakovú smotanovú polievku s opečeným chlebom. V prípade cesnakovej nešlo o tradičný vývar s množstvom cesnaku, ale o vynikajúcu krémovú polievku, kde smotana nielen zjemnila chuť, ale aj stlmila prenikavú arómu.

Medzi hlavnými jedla síce dominujú jedlá na grile a vyprážané jedlá, ale ponúkajú tu aj špízy, ryby a bezmäsité jedlá (pozor, tie sú opäť vyprážané!). Filé steak Jäger zo sviečkovice so šampiňónovou omáčkou na poľovnícky spôsob bol vynikajúci, rovnako ako Filé špíz zo sviečkovice, cibule a slaniny. Taktiež Morská šťuka na vínovo-cesnakovej omáčke bola rovnako chutná, škoda len, že na rozdiel od ostatných podávaných jedál cestou trochu vychladla. Vybrali sme si aj z biednej ponuky Tirolských špecialít - jedinou totiž boli Tirolské knedle s údeným mäsom, slaninou a s kyslou kapustou, ktoré, mimochodom, ako národnú špecialitu ponúkajú vo viacerých stredoeurópskych krajinách. Inak tieto zemiakové knedle plnené pomletým mäsom a slaninou s oblohou kyslej kapusty boli tiež vynikajúce.

Na dezert tentoraz nezvýšil čas, ale o tom, že tu vedia robiť chutné palacinky, sme sa presvedčili už dávnejšie. Ponuka jedál je v Tirolskej izbe síce dosť skromná, zaujala nás však pestrá ponuka príloh - len zemiaky tu ponúkajú na osem spôsobov. Chutná bola nielen kuchyňa, ale vážnejšie nedostatky sa neprejavili ani pri obsluhe. Škoda len, že príjemné a štýlové prostredie vo vnútri reštaurácie dopĺňa plastikový mobiliár v predzáhradke, pričom igelitové obrusy patria skôr do hostinca nižšej cenovej skupiny ako do reštaurácie, ktorú navštevujú aj domáci a zahraniční turisti. Cenovo patrí Tirolská izba k bratislavskému štandardu, veď slušne najesť sa tu dá aj za 200 korún na osobu.

Páčil sa vám článok?