Thajská kuchyňa je len iná ako čínska

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Do thajskej reštaurácie MEKONG na Palackého ulici nás prilákala najmä zvedavosť. Zaujímalo nás, v čom môže byť thajská kuchyňa iná, ako je, povedzme, najrozšírenejšia ázijská kuchyňa - čínska.

Neznalý Stredoeurópan by to možno všetko hodil do jedného ázijského vreca, pravda je však iná. Tak ako je osobitá, napríklad, japonská kuchyňa, tak je charakteristická aj kuchyňa thajská.

Reštauráciu Mekong sme navštívili v čase obeda a musíme priznať, že obsadené boli len dva či tri stoly na terase, inak sme v reštaurácii boli sami. Príčinou bolo zrejme slniečko, ktoré lákalo skôr k vode, ako aj fakt, že sme sa sem vybrali v deň pracovného pokoja. O to lepšie sme si mohli prezrieť tunajší „thajský“ interiér, ktorý na nás zapôsobil poriadkom a čistotou.

Z bohatej ponuky jedál sme si vybrali ako predjedlo homárové lupienky a grilované kuracie na ihle s pikantnou orieškovou omáčkou. Aj pri výbere polievok sme sa riadili skôr snahou spoznať neznáme a ochutnať originálne thajské chute. Preto sme si vybrali kuraciu polievku s kokosovým mliekom, kuraciu polievku s citrónovou šťavou a ostrokyslú polievku s krevetami. Boli vynikajúce a sami sme boli prekvapení, že na prvý pohľad čudesné kombinácie chutí môžu byť nakoniec lahodné.

Pri výbere hlavného jedla sme si mohli vybrať z kuraciny, kačaciny, bravčového, hovädzieho, rýb či bezmäsitých jedál. Rozhodli sme sa pre chrumkavú kačicu na thajský spôsob, hovädzie v sladkej orieškovej omáčke a pikantné kuracie s kokosovým mliekom a zeleným korením. Na rozdiel od čínskej kuchyne, ktorá je neomáčková a je charakteristická množstvom zeleniny, thajská kuchyňa v nás vzbudila dojem, že je viac omáčková a nekladie dôraz na zeleninu (ak nerátame surovú posekanú kapustu, ktorá tvorila oblohu k predjedlu a ku každému z hlavných jedál. Navyše ak menu upozorňovalo, že jedlo bude pikantné, také aj bolo. A nepomohla ani voňavá ryža, ktorú sme si vybrali ako prílohu.

Na záver sme chceli ochutnať niektorý z dezertov, ale predchádzajúce chody nám to jednoducho nedovolili. Väčšina ponúkaných dezertov je však veľmi podobná čínskej či japonskej kuchyni - aj tu dominuje vyprážané ovocie s medom.

Ceny ponúkaných jedál boli primerané bratislavskému štandardu, prekvapili nás však pomerne vysoké ceny nápojov - alkoholických aj nealkoholických. Žiadne výhrady sme nemali ani voči obsluhe, ktorá však v čase našej návštevy nemala príliš veľa práce a tak sa nám venovala nepretržite. Ocenili sme upozornenie, že príprava niektorých thajských špecialít môže trvať dlhšie, no aj napriek tomu sme zbytočne nečakali, ako sa nám to nedávno stalo v jednej orientálnej reštaurácii.

Thajská reštaurácia Mekong bola pre nás príjemným prekvapením, najmä vzhľadom na to, že priestory, v ktorých sa nachádza, nemali v minulosti v Bratislave dobrú povesť.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?