V Al Amire nás nechali na jedlo dlho čakať

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V zrekonštruovaných priestoroch bývalej Panorámy v Karlovej Vsi pred pár mesiacmi začala fungovať, aspoň podľa našich poznatkov, prvá arabská reštaurácia v Bratislave. Arabic restaurant AL AMIR, ako znie jej plný názov, bola teda stredobodom nášho gurmánskeho záujmu tentoraz.

Pravdu povediac, ani sme nevedeli, čo od nej, vzhľadom na umiestnenie v priestoroch modernej „architektonickej kocky“ na malej karloveskej vyvýšenine očakávať. Počuli sme len, že tu možno vidieť vystúpenie brušnej tanečnice, ale v deň našej návštevy sme nemali šťastie. A nielen na tanečnicu.

Vo vedľajších priestoroch Al Amiru bola v ten deň súkromná akcia, ktorá zamestnávala obsluhujúci personál reštaurácie natoľko, že sme tu museli stráviť dlhší čas, ako sme pôvodne plánovali. Možno je to v arabskej reštaurácii bežné, no nám sa zdalo polhodinové čakanie na predjedlo a hodinové na hlavný chod trochu veľa. Aj keď objednaným jedlám originálnu prípravu a výnimočnú chuť uprieť nemožno.

Z jedálneho lístka, v ktorom sú zastúpené prevažne teplé a studené predjedlá, sme si vybrali zo všetkého niečo. Ochutnali sme typické arabské špeciality, zo studených Fatoush, arabský šalát s hriankami a Batinjou Makelus - nakladaný baklažán s orechmi, cesnakom a olivovým olejom. Chutili výborne, rovnako ako arabská šošovicová polievka. Škoda len, že sme na šalát čakali tak dlho, akoby zeleninu doňho išli ešte len sadiť. Z teplých predjedál sme si dopriali Sambousik Jebneh (cesto plnené syrom Feta), Sambousik Sabanekh (cesto plnené špenátom, korením a cibuľou) a Jawaneh Meshweh, čo sú kuracie krídelká so špeciálnou omáčkou. To všetko sme zajedali pravým arabským chlebom, ktorý tak trochu pripomína osúchy starej mamy.

Dlhé prestávky medzi jednotlivými chodmi nám zabránili v prejedení, čo na jednej strane možno brať ako službu hosťom a chráni ich pred bruchabôľom, no v lepšej reštaurácii, akou Al Amir určite chce byť, by sa nemalo stať, že spolustolovníkom nosia jedlá na etapy. Zatiaľ čo jeden z nás dojedal svoje teplé predjedlo, druhý sa svojho studeného predjedla nemohol dočkať.

To isté sa opakovalo aj pri hlavných chodoch, ktoré nám servírovali, ako ich kuchár postupne dokončoval. Ich príprave však nemožno naozaj nič vyčítať. Shish Taouk (kura na cesnaku a olivovom oleji), Dajaj Mshab (vykostené grilované kura na uhlí), Mix grill, pozostávajúci z kúskov kebabu a kuraťa, či Samak Mekli (vyprážaný pstruh so špeciálnou cesnakovou omáčkou) chutili skvelo.

Tak ako arabský národný dezert Baklawa (lístkové cesto s mletými orechmi máčané v mede) a Katayef (arabské palacinky s orieškami a medovou polevou), ktorými sme zavŕšili arabské menu. Náš rozpačitý dojem nenapravila ani pravá arabská káva nalievaná z džezvy priamo pred hosťom.

Arabskej reštaurácii Al Amir ubralo hviezdičky z konečného hodnotenia aj nedbalé prestretie stolu s neúplným servisom, keď vedľa tanierov chýbali príbory na predjedlo alebo poháre na nápoje. Škoda toho, lebo pozornou obsluhou a vcelku nápaditým interiérom v arabskom štýle by mohla reštaurácia Al Amir patriť k tým lepším v Bratislave.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?