Perugia nie je atraktívna, ale spoľahlivá

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

PERUGIA - podľa tohto starobylého talianskeho mesta je pomenovaný aj hotel v srdci Bratislavy a jeho reštaurácia, kam smerovali naše kroky tentoraz. Reštaurácia na Zelenej ulici vznikla len pred pár rokmi po rekonštrukcii pôvodného objektu a jeho prestavbe na malý útulný hotel.

Reštaurácia je, tak ako celý hotel, malá, ale v celku útulná. Komu neprekážalo sedieť pri veľkých výkladných sklách môže pozorovať dianie na jednej z najmenších bratislavských uličiek. Interiér je ladený do odtieňov ružovej farby v kombinácii s pozlátenými prvkami mobiliáru, zdobený sčasti živými a umelými kvetinami a predajnými výtvarnými originálmi na stenách. Prestieranie na stoloch zodpovedá slušnému štandardu, nechýbajú poháre na víno a nealko, príbory sú z jedného servisu. Obrusy farebne ladia so zariadením.

Pri pohľade do jedálneho lístka zistíte, že ponuka jedál je pomerne bohatá, nechýbajú ani špeciality talianskej kuchyne, čo je vzhľadom na meno podniku celkom logické. V ponuke sú pokrmy z rýb, hovädzieho, bravčového mäsa, hydiny aj diviny. Tunajšia kuchyňa nezabúda ani vegetariánov. Zo studených predjedál sme ochutnali šunku s melónom a srnčiu paštétu s brusnicami. Zvlášť paštéta nám mimoriadne chutila, ocenili sme, že jej dva plátky boli na tanieri aj esteticky ozdobené. Z polievok sme si vybrali taliansku zeleninovú minestrone, ktorá sa nám oproti originálu zdala trochu riedka s menším obsahom zeleniny. Šampiňónový krém a paradajková s toastmi boli chutné. Ako teplé predjedlo sme ochutnali vyprážaný encián s brusnicami. Z ponuky hlavných jedál sme si vybrali srnčí steak so slivkovou omáčkou, zeleninovým šalátom Cézar a teľacie medailónky Lombardia s opekanými zemiakmi. Oba chody chutili výborne, rovnako ako plnené morčacie prsia Tacchino s restovanými zemiakmi s cibuľkou a beefsoté s haluškami. Všetko sme to zapíjali pezinským červeným vínom Cabernet Sauvignon a ako praví Taliani aj pohárom campari.

Na záver sme neodolali ani ponuke múčnikov, z ktorých sme ochutnali gaštanový jazýček a zmrzlinový pohár Umbria s čokoládovou, vanilkovou zmrzlinou, šľahačkou, čokoládou a vaječným koňakom. V Perugii, aj keď len v tej bratislavskej, sme tak aspoň na chvíľu zabudli na chladné počasie a padajúci sneh za oknami reštaurácie.

Obsluhujúci personál zložený z jedného čašníka pri počte hostí, ktorí v reštaurácii sedeli, a vzhľadom na veľkosť či malosť miestnosti, stačil obsluhovať bez dlhého čakania. Nestalo sa nič, čo by sme mohli vyčítať. Prostredie, ponuka jedál a kvalitná obsluha robia z Perugie podnik, ktorý síce nevyniká mimoriadnou atraktívnosťou, ale môžu sa naňho spoľahnúť aj náročnejší gurmáni. Ak k tomu prirátame, že sa tu dá platiť všetkými typmi platobných kariet a dokonca majitelia niektorých klubových kariet majú špeciálne zľavy, možno Perugiu zaradiť k stáliciam v bratislavskom gurmánskom bedekri.

Páčil sa vám článok?