Japonská kuchyňa nie je len sushi a sake

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Postupne sa v Bratislave začínajú objavovať reštaurácie s ponukou inonárodných a orientálnych kuchýň. Jednou z nich je japonská reštaurácia TOKYO na Panskej ulici. Priamo v centre mesta majú tak Bratislavčania možnosť spoznať kuchyňu krajiny vychádzajúceho slnka.

Na úvod sme sa posilnili japonskou pálenkou SAKE a slivkovým vínom UMEICU, v oboch prípadoch podávané primerane ohriate. Potom prišli na rad SUSHI (plátky surovej ryby s ryžou) NORIMAKI (závitky z morských rias s ryžou a surovou rybou) a TEMAKI (kornútky z morských rias plnené lososom a ryžou). Z polievok sme si vybrali tunajšiu špecialitu TOKYO SUPPU, ďalej polievku zo sójových bôbov s hríbami a s neuveriteľne dlhým názvom a thajskú polievku s kokosovým mliekom TOM KHA KAY. Okrem japonských jedál tu totiž ponúkajú aj thajské špeciality. Výborné boli aj pečené mušle YAKI ASARI ako predjedlo.

Ako sme zistili, japonská kuchyňa to nie je len sushi a sake. Využíva všetky druhy mäsa a zeleniny, pričom bohato využíva najmä ďumbier (zázvor). Charakteristická je podľa nás tiež sladká chuť omáčok, o čom sme sa presvedčili pri výbere hlavných jedál. Neodolali sme kuraciemu mäsu s cesnakom, ďumbierom a hríbmi a šalátu s krabím mäsom. Ďalej sme si vybrali kurací špíz s teriyaki omáčkou (sladkou) YAKI TORI, pečenú kačku s teriyaki omáčkou YAKI GAMO a krevety s japonskou omáčkou (opäť sladkou) na horúcej platni TEPPAN EBI. Zapíjali sme to jazmínovým čajom a japonským nealkoholickým nápojom CALPICO. A na záver sme si z ponuky dezertov vybrali thajský vyprážaný banán. Priznávame, že nie sme veľkí znalci japonskej kuchyne, ale tunajšie menu nám chutilo. Ako sme sa však dozvedeli, jedlá tu pripravujú praví Japonci, resp. Japonky, čo znamená, že kuchyňa je skutočne autentická.

Interiér reštaurácie je na naše pomery dosť strohý, ale inak je mobiliár vkusný a príjemný. Presne v japonskom duchu - skromné, jednoduché, ale funkčné. Obsluha bola pozorná, azda len s výnimkou nášho príchodu, keď sme si museli kabáty odložiť do šatne sami a personál sa na nás len pozeral. Veľkým mínusom japonskej reštaurácie TOKYE sú toalety, ktoré sú pod bránou pri vchode do podzemných priestorov reštaurácie a sú teda vlastne mimo. Navyše sú zamknuté a pokiaľ sa tam vyberiete bez upozornenia personálu, prejdete sa po schodoch hore-dole a hore-dole. Cenovo patrí japonská reštaurácia k vyššiemu štandardu, najmä čo sa týka cien sushi a ostatných špecialít z ryže a surových rýb. Všetkým, ktorí radi spoznávajú nové jedlá a dokážu si nájsť zaľúbenie v cudzokrajných chutiach, odporúčame navštíviť.

Páčil sa vám článok?