Do Alžbetky sa vrátili staré dobré časy

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Všetkým gurmánom a milovníkom dobrých reštaurácií s potešením oznamujeme, že do legendárnej ALŽBETKY na dolnom konci Kollárovho námestia sa vrátili staré dobré časy. A to v podobe novootvorenej reštaurácie, ktorú sme si na mušku vzali tentoraz.

Po príchode do reštaurácie na vás dýchne minulosť, celá je totiž zariadená v retro štýle. Aj keď k pocitu čohosi starého a tradičného predsa len chýba hosťami vypoužívaný mobiliár. Ten, okrem toho, že je nový, je aj mimoriadne estetický tak ako celé zariadenie reštaurácie. Štukové steny a stropy zdobia pozlátené svietidlá, bordové závesy dodávajú interiéru noblesný charakter. S tým ladí i prestieranie na stoloch, vrátane obrúskov, ktoré sú rovnako bordovej farby. Milo nás prekvapilo, a to v našich reštauráciách vonkoncom nebýva samozrejmosťou, že príbory boli z jednej sady, tak ako poháre, všetko dôkladne čisté a vyleštené.

Spokojní s prostredím sme sa teda vrhli na ochutnávku pokrmov tunajšej kuchyne. O tom, že si je z čoho vyberať, svedčí bohatý jedálny lístok doplnený vínnou kartou, ktorá ponúka slušný výber slovenských bielych a červených vín z viacerých vinohradníckych oblastí.

Naše testovanie sme začali studeným predjedlom, z ktorého sme si vybrali lososové rolky so smotanovo-kôprovou omáčkou, krevetový koktail s opečeným toastom a údený jazyk s chrenom a horčicou. S čerstvým chlebom chutilo všetko vynikajúco. Škoda len, že na opečený toast sme museli čašníka upozorniť, pretože ho zabudol priniesť. Vraj krevety vzal z kuchyne skôr, ako k nim kuchár stihol toast opiecť. Ani k polievkam - fazuľovej Jókai, slovenskej dubákovej a pikantnej cesnakovej so sviečkovicou sme nemali nijaké výhrady. Po teplom predjedle, chutnej mäsovej palacinke Hortobágyi, ktorú nám čašník omylom naservíroval ešte pred polievkou, sme sa pustili do hlavného chodu.

Kura na spôsob záhradníka (kuracie prsia s babykarotkou a šľahačkou) chutilo spolu s varenými zemiakmi rovnako dobre ako hovädzia roštenka Csáky plnená lečom a vajcom. V ničom nezaostali ani kotlety z diviaka na cesnaku a bravčová plnená kapsa s rokfortovou omáčkou. Opekané zemiaky by sa niekomu mohli zdať až príliš opečené, no my sme ocenili, že sa netopili v oleji. Výdatný obed sme zavŕšili kalorickou porciou sladkých somloi halušiek, ktoré sme už ani nevládali dojesť. Takže sme ešte hodnú chvíľu strávili trávením pri demänovke, káve, minerálke a čaji.

Po našej skúsenosti si dovolíme tvrdiť, že v Alžbetke si každý nájde to svoje. Na výber sú jedlá z rýb, hydiny, bravčového, hovädzieho mäsa, hydiny, ale aj vegetariánske pokrmy a hotové jedlá. Pre deti sú pripravené špeciálne detské porcie.

Obsluha je vzorná a úslužná, až na drobné výpadky, ktoré sme, dobre zasýtení, gavaliersky ospravedlnili. Na reštauráciu tohto typu sú v Alžbetke priaznivé aj ceny, hlavné jedlá stoja od 75 do 480 korún. A tak sme z vynovenej Alžbetky odchádzali spokojní a v dobrej viere, že si svoj vysoký štandard udrží.

Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?