BEDEKER GURMÁNA: Vyskúšali sme reštauráciu Moderná Srdcovka v historickej Redute

2.9.2018
Reštaurácia Srdcovka

Zdroj: Facebook/ Srdcovka Reduta

Páčil sa vám článok?

V neoslohovej budove Reduty na nároží Námestia Eugena Suchoňa, Mostovej ulice a Námestia Ľudovíta Štúra nedávno otvorili novú modernú reštauráciu. Ide o koncept plzeňského Gambrinusu, ktorý sa po Plzni, Prahe, Chomutove a Otrokoviciach dostal aj do Bratislavy. Nav­štívili sme teda pivovarskú Reštauráciu SRDCOVKA na Mostovej ulici.

Treba upozorniť, že ide už o druhého zástupcu plzenského piva na Mostovej ulici – po Plzeňskom Prazdroji pribudol Gambrinus, kedysi konkurenti, dnes patria do jednej pivovarníckej rodiny. SRDCOVKA vstúpila na Mostovú ulicu impozantne, keď zabrala viac ako polovicu chodníka pri Redute.

Interiér je veľmi jednoduchý, moderný a vkusný. Na mieste je však otázka, či sa hodí do budovy historickej Reduty, ktorá má prvky baroka, rokoka aj secesie. V Obecnom dome v Prahe je síce tiež pivovarnícka Plzeňská reštaurácia, tá je však rovnako v secesnom štýle ako Obecní dům, v prípade Srdcovky je aspoň priznané, že ide o moderný koncept v historickej budove.

Kým české Srdcovky stavajú na českej kuchyni, bratislavská sa odvoláva aj na prešporskú a viedenskú kuchyňu. Z predjedál sme si dali prešporskú paštétu z bravčového údeného kolena podávanú s nakladanou hlivou ustricovou, marinovanými ja­bĺčkami, pažítkovým pestom a chrenovým tvarohom (6,90 €) a plátky pečenej marinovanej cvikle s krémom z kozieho syra, s marinovanými šampiňónmi a opečenými lieskovými orechmi (6,90 €). Obe predjedlá boli vynikajúce, či ide v prípade paštéty o nejaký starý prešporský recept, netušíme, chutí však dobre.

Zdroj: Facebook/ Srdcovka Reduta

​Z polievok sme si dali obe – hovädzí vývar Tafelspitz so zeleninou a trhanou hovädzou kvetovou špičkou, tradičnými spätzlami, servírovaný s hovädzím špikom na opečenom chlebíku (6,90 €) a dubákovú krémovú polievku s chrumkavým cícerom, kúskami opečenej hlivy ustricovej a olejom z údených pečených paprík (4,50 €). Aj polievky boli veľmi chutné, koreňová zelenina vo vývare však nemusela byť nastrúhaná na rezance, niekomu to môže pri jedení robiť problém. Za zmienku stojí, že vývar majú vo dvoch variantoch – tretinový (0,33 l) a dvojtretinový (0,66 l / 11,90 €).

Zdroj: Facebook/ Srdcovka Reduta

​Ako tradičné hlavné jedlá Srdcovka ponúka osem jedál, k tomu tri jedlá k pivu ako pečené zaúdené bravčové rebrá potreté barbecue marinádou a medovinou, podávané s marinovanou hlivou ustricovou, tekvicou, paprikou a cuketou (14,90 €) či burger Gambrinus z pečeného bravčového kolena s chrenovou majonézou, salsou z feferóniek, ľadovým šalátom, paradajkami, goudou, chipsom z maďarskej pikantnej salámy, cibuľou a hranolčekmi so syrom hiadlovec/volovec (11,90 €).

Zdroj: Facebook/ Srdcovka Reduta

Z hlavných jedál sme si dali pikantné hovädzie ragout z lýtka na červenom víne s tradičnými spätzlami a dekorované zelerovým chipsom (11,90 €). Bolo vynikajúce, špecle boli mierne opečené, nemali sme proti jedlu najmenšiu výhradu. Ako druhé z hlavných jedál sme si vybrali vyprážaný teľací viedenský rezeň zo stehna so zemiakovým šalátom s mladou cibuľkou a bylinkami (13,90 €). Ten bol príliš tenký, aj vo Viedni robia hrubšie, aby obal nebol hrubší ako mäso. Navyše, zemiakový šalát bol dosť nahrubo nakrájaný a zemiaky, cibuľka a uhorka sa dobre nespojili.

Celkovo hodnotíme reštauráciu SRDCOVKA na Mostovej ulici veľmi dobre. Chutilo nám tu, vyskúšali sme aj jedlá z obedového menu, kde ponúkajú dva druhy polievok a tri hlavné jedlá, v kombinácii polievka + hlavné jedlo za 5,90 €, resp. 6,90 € alebo 8,90 €. Šafranové rizoto so zeleninou, kúskami restovaných rýb a parmezánom bolo vynikajúce, akurát v ňom boli zbytočne nastrúhané rezance koreňovej zeleniny, ktoré aj pri pomalom a pozornom jedení dokážu zafŕkať košeľu.

A pivo tu tiež čapujú dobré - tankovú desiatku (1,89 €), dvanástku (1,99 €), tmavú osemnástku (2,49 €) ale aj špeciál z voľby sládkov (1,99 €). A dokonca tu majú aj „konkurenčný“ Plzeňský prazdroj (2,29 €).

Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?