BEDEKER GURMÁNA: Vyskúšali sme orientálnu kuchyňu v Manderláku

24.6.2018
0
Reštaurácia Manderlák

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Dlhé roky bolo dominantou parteru Manderláku v dolnej časti Námestia SNP legendárne mäsiarstvo. Pred niekoľkými rokmi ho nahradil kebab, pre ktorý bol zrejme priestor spájajúci dve fasády príliš veľký. Pred niekoľkými týždňami sa priestor zo strany Starej tržnice osamostatnil a vznikla reštaurácia Manderlák .

Ponúkajú čapované pivo z Banskej Štiavnice, víno, ale dá sa tu aj najesť. Kuchyňu je pritom možno charakterizovať ako orientálnu. Zvonku pôsobí reštaurácia trochu ponuro, čierna farba v kontraste so zanedbanou fasádou pôsobí trochu nevhodne. Rovnako interiér je ladený do čiernej, podlaha je však drevená v kombinácii s dlažbou, ktorá má orientálne motívy. Steny a nosné stĺpy sú obložené tehlovým obkladom, stoly, stoličky a lavice sú rovnako čierne. Veľké sklenené výklady púšťajú dovnútra dostatok svetla, takže cez deň to nie je až také stiesnené.

V jedálnom lístku ponúka Manderlák studené a teplé predjedlá, polievky, šaláty, burgery, mäso z grilu, ryby, dve jedlá medzinárodnej kuchyne, cestoviny a dezerty. Ako teplé predjedlo sme si dali humus s teľacím mäsom (7,90 €). Išlo o pomerne veľkú porciu cícerovej ná­tierky s kúskami opečeného teľacieho mäsa, k tomu pita chlieb. Ako predjedlo pre jedného je to priveľa, dvaja sa však príjemne naštartujú na hlavný chod. Hummus bol pochopiteľne studený, mäso zase vlažné.  Možno by v jedálnom lístku nemuseli deliť predjedlá na teplé a studené.

V ponuke majú dve poliev­ky – paradajkovú (3,50 €) a podľa dennej ponuky, v našom prípade to bola šošovicová (2,90 €). Vybrali sme si tú druhú, aj táto mala orientálnu príchuť, bola o niečo redšia ako zvyknú byť slovenské šošovicové polievky, navyše šošovica bola rozmixovaná a korenie prezradilo orientálny pôvod.

Keďže na priečelí reštaurácie pozývajú okoloidúcich na burger, chceli sme ho pochopiteľne ochutnať. V ponuke majú classic cheese burger alebo Manderlák burger, oba za jednotnú cenu 9,90 €. Jediný rozdiel je v tom, že Manderlák burger je podávaný s hríbovým dresingom. Ochutnali sme ho a môžeme konštatovať, že hríbový dresing podávaný samostatne je úplne zbytočný. Burger obsahuje hovädzie mäso, v grilovanej žemli, dresing, kyslé uhorky, čedar, paradajky, ľadový šalát a červenú cibuľu. K tomu je porcia zemiakových hranolčekov. Burger bol sám osebe chutný, aj keď žemľa bola rozmočená.

Ako ďalšie sme ochutnali jedlo z grilu – hovädzie fašírky na libanonský spôsob (14,90 €) a k tomu ako prílohu pečené libanonské zemiaky (2,70 €). Fašírky boli veľmi chutné, opäť výrazne korenené, k tomu sme dostali aj nekysnuté placky a grilovanú zeleninu. Libanonské zemiaky boli pokrájané na malé kocky a opečené s kúskami papriky na oleji. Na náš vkus to bolo príliš mastné. Fašírky so zemiakovou prílohou bola obrovská porcia, veľmi sýte, prílohy by určite stačila polovičná porcia.

Pri návšteve Manderláku sme si uvedomili, aká je škoda, že tradičné obchody a služby v Bratislave zanikajú. Vzhľadom na históriu tejto kedysi najvyššej budovy v meste by určite bolo prirodzenejšie, aby tu bolo niečo domáce, čo by nadväzovalo na dlhoročnú tradíciu mäsiarstva. Trh ukáže, či práve orientálna kuchyňa v Manderláku je to pravé orechové. Nevaria tu zle, obsluha bola mimoriadne slušná a pozorná, rovnako pivo bolo dobre načapované. Chudák pán Manderla sa však musí obracať v hrobe.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?