BEDEKER GURMÁNA: Vyskúšali sme arabskú reštauráciu Yalla vo Vrakuni

27.5.2018
Reštaurácia Yalla

Zdroj: FB Yalla

Páčil sa vám článok?

V rodinnom dome na rohu Podpriehradnej ulice s Hradskou bola vždy ne­jaká reštaurácia či krčma. Najnovšie tam je YALLA Restaurant s libanonskou resp. arabskou kuchyňou.

Keďže reštaurácií tohto druhu je v Bratislave len zopár, zaujímalo nás, ako chutí arabské jedlo na vrakunský spôsob. A keďže Yalla je slangový arabský výraz pre „poďme na to“, vybrali sme sa na Podpriehradnú ulicu.

Reštaurácia Yalla sa nachádza v tuctovom dvojpodlažnom rodinnom dome s dláždenou terasou a murovaným plotom. Na ulici pred ním sú parkovacie miesta, takže Yalla nie je len pre Vrakunčanov z bezprostredného okolia, ale dá sa sem pohodlne prísť aj autom, verejnou dopravou či na bicykli.

​Interiér je jednoduchý – oproti vchodu barový pult s orientálnymi motívmi, jednoduché stoly a stoličky ako zo závodnej či školskej jedál­ne. Vzadu je kuchyňa, vľavo salónik s čalúnenými kresielkami a lavicami, za nimi toalety. Na stenách sem-tam nejaké orientálne doplnky. Interiér arabskej reštaurácie by si zrejme každý predstavoval celkom inak. Nezabúdaj­me však, že sme vo Vrakuni.

​Reštaurácia Yalla ponúka predjedlá, polievky, hlavné jedlá, pizzu, šaláty a dezerty. Okrem toho nám ponúkli aj jedlá na grile, neskôr sa ukázalo, že gril nebol rozpálený, grilovanie by trvalo o čosi dlhšie a kuchár by to aj tak nestíhal, takže sme sa museli uspokojiť len s jedálnym lístkom. Z polievok ani jedna nevyzerala orientálne (slepačia, cesnaková, šošovicová), tak sme ich tentoraz vynechali. Z predjedál sme si dali guličky Kobbeh (3,80 €), čo je hovädzie mäso s píniovými orieškami vyprážané v ceste z hovädzieho mäsa a bulguru, čo je predvarená drvená pšenica. K tomu čerstvá zelenina a jogurtový dressing. Veľmi chutné. Rovnako aj Baba Ganúž (3,40 €), čo je pečený baklažán zmiešaný s tahinou (mierne riedená sezamová pasta) a citrónovou šťavou. K tomu sme si dali arabský chlieb, ktorý kuchár podľa vlastných slov pečie tradičným spôsobom a nejde o žiadny ohrievaný polotovar. Chutilo to osviežujúco a podľa jedálneho lístka to bolo aj zdravé.

Arabské jedlo Kobbeh:

Zdroj: FB Yalla

​Z hlavných jedál sme si teda vybrali jahňacie Uzi (11,90 €), čiže kúsky pečeného jahňacieho mäsa servírované s orientálne varenou ryžou s píniovými orieškami a kúskami hovädzieho mäsa. K tomu bol uhorkovo-cesnakový šalát s jogurtovým dressingom. Kúsky jahňacieho mäsa pôsobili trochu zoschnutým dojmom, sťaby ohrievané. Orientálna ryža bola veľmi chutná, rovnako aj uhorkovo-cesnakový šalát.
Ako ďalšie hlavné jedlo sme si dali marinovaný kurací špíz Shish Tawook so šampiňónmi (7,40 €) so zemiakovou prílohou podľa vlastného výberu. Namiesto zemiakov sme si dali opäť arabský chlieb. Bol nafúknutý, čo je dôkaz, že bol čerstvo upečený a nešlo o žiadny polotovar.

Jahňacie uzi:

Zdroj: FB Yalla

​Z dezertov sme si dali len baklavu (1,50 €), pretože to bolo jediné, čo v kuchyni našli, tri ďalšie orientálne dezerty z jedálneho lístka totiž nemali. Celkovo dosť jedál, ktoré reštaurácia Yalla ponúkala v deň našej návštevy, nakoniec z rôznych dôvodov vôbec nemali. Čašníčka, ktorá bola síce ochotná, nemala vôbec prehľad o tom, ktoré jedlo vie kuchár uvariť, a ktoré nie. Bolo nepríjemné, keď ju o tom kuchár poúčal priamo pred zákazníkmi.

Celkovo bola arabská reštaurácia Yalla pre nás sklamaním. Čakali sme o čosi vľúdnejšie prostredie a vyššiu kvalitu. Tento typ reštaurácie spravidla majiteľ robí pre seba, svoju rodinu a vlastnú komunitu. Nemali by však zabúdať, že občas do jeho reštaurácie príde aj našinec.


Naše hodnotenie: 2,5 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?