Ďalší podnik so supercenami a rezervami

17.11.2006
Páčil sa vám článok?

Celkom novučká, prvý deň otvorená pre verejnosť bola reštaurácia Art hotela William na Laurinskej ulici v deň našej návštevy. Taká novučká, že ešte nemali ani definitívne jedálne lístky, zato aj na dočasných sme našli „hrúbku“.

Reštaurácia je v suteréne pod zreštaurovanou Centrál pasážou. Celý komplex je zreštaurovaný citlivo, s rešpektom k pôvodným líniám a priestorom funkcionalistickej stavby. Takže kto nehľadá útulnosť, ale naopak mu neprekážajú okná vedúce do veľkého foyer, komu pri jedení vyhovuje jemne sterilné prostredie, ten sa tu bude cítiť ako doma. Čisté línie a uhly, žiarivo čisté všetky sklá, obrusy i koberec, dostatok (umelého, lebo ste v podzemí) svetla, ticho, primerané farby a moderné oleje na stenách - to je interiér.

Na všetkých stoloch kompletne prestreté, atmosféru zjemňujú plynové stolné svietniky s tienidlom z mliečneho skla. Prednosťou je, že reštaurácia je striktne nefajčiarska, nedostatkom, že nemá fajčiareň ani fajčiarsky kút vo foyer.

Obsluhujú nás dvaja čašníci, starší má zrejme menej skúseností - pri preberaní objednávky sa mu vo vrecku hlasne rozozvučal mobil. Tiež nás prekvapilo, keď obsluhe sem-tam vykĺzol príbor z ruky, či to, že nám aperitív Portské ponúkali len celú fľašu. Pritom jedálny lístok ponúka pohárik sherry, čo je vlastne to isté. Príjemne zapôsobila pozornosť podniku v podobe hrianok so šalátom a plátkami parmezánu, kým sme čakali na predjedlo. Nepríjemne - teplota jedál. Človek by čakal pri pohľade na ceny v jedálnom lístku jedlá so správnou teplotou - tu sme mali všetky o chlp viac i menej teplé, ako by sa žiadalo.

Kuchár si zaslúži pochvalu za kúzlenie s čerstvými bylinkami, kôprom a ovocím. Zistili sme to už pri predjedlách. Ochutnali sme Carpaccio (325 Sk) sviečkovú so špenátovým listom v bylinkovom paré, dobré, no nie zázrak, ak sa pozriete na cenu. Údený losos s fazuľkou (295 Sk) preliaty kôprovo-smotanovým dressingom bol tej istej kategórie. O čosi vyššie sa dá hodnotiť Husacia paštéta (325 Sk) s čerstvou figou a píniovými orieškami. Práve tu sme prvýkrát okoštovali kombináciu studeného mäsa s hruškou - príznačne wiliamsovkou.

Z ponúkaných polievok hodnotiteľa očarila Brokolicová s mätou a syrovými krutónmi (295 Sk). Bažantia so sherry (295 Sk) i Paradajková s bazalkou (280 Sk) tiež boli výborné, pri takej cene však nemajú nárok na nižšiu kvalitu. Oči potešila a chuť polievok zlepšovala vkusná a primeraná bylinková ozdoba.

Zabodovali teplé predjedlá: Grilované chobotničky v špenátových listoch (375 Sk) zapekané so syrom Rondin Riblair a Kalamar Lungo (340 Sk) s rucollovým krémom, plnený kôprom a bylinkami. Sépia mala správnu konzistenciu, nebola ani príliš tuhá, ani málo chrumkavá.

Hovädzie v hlavných jedlách zastupovalo Beefsoté WILLIAM (835 Sk) s pravou mexickou fazuľkou, primerane pikantné s tým, že človek si mohol pálivú chuť zlepšiť, ak si rozkrájal čerstvé čili papričky s obrovskou silou plávajúce priamo v šťave. Kombinované s hruškou a Baby zemiakmi (75 Sk) s maslom skutočne výborné jedlo - s výnimkou prvého sústa mäsa, ktoré jednoznačne nebolo zo sviečkovej ani z roštenky. Bravčová panenka PORTE (645 Sk) s talianskou šunkou a smotanovo-syrovou omáčkou v čerstvom petržlenovom obale trochu zaostávala za našimi nedávnymi skúsenosťami s týmto mäsom v iných lokáloch.

Králik plnený kôprom (795 Sk) s bylinkovým maslom a verde omáčkou bol kôprom len obložený, nebolo to zlé, ale čakali sme viac. Kuracie Chardoné (675 Sk) - kuracie prsia s brusnicovo-čučoriedkovým prelivom zjemnené maslom z morskej soli bolo jemnučké, skoro ako ryba, preliv bol chutný, spolu s Ryžou Jasmin (75 Sk) jedlo mierne nad štandard. Zlatá pražma na rošte (850 Sk) je grilované rybacie mäso s bylinkovým maslom a toastom zapekané so syrom Madrigal. Porcia bola dostatočná, jedlo chutné, no videlo sa nám, že je v ňom priveľa tuhých kostí, možno by to napravil dlhší pobyt ryby na grile.

Kým sa reštaurácia umiestni na internetovom portáli, a kým im vytlačia trvalé jedálne lístky, má čo zlepšovať. Aby bolo všetko na úrovni cien. V meste sú totiž aj iné luxusné podniky, ale lacnejšie a s vyššou kvalitou.

Páčil sa vám článok?