BEDEKER GURMÁNA: V Ballasovom paláci sa nachádza Ramen Kazu

15.4.2018
0
Tradičný ramen

Zdroj: fb Ramen Kazu

Páčil sa vám článok?

Stále častejšie navštevujeme tie isté priestory, ale nové a nové reštaurácie. To je aj prípad Balassovho paláca na Panskej ulici, kde bol dlhé roky obľúbený A-club a naposledy španielska La Cava Barcelona. Keďže v bratislavskej gastronómii nie je skoro nič večné, dnes je tu nová reštaurácia s japonskou kuchyňou RAMEN KAZU.

Vchod je ako vždy z podbránia, po ľavej strane je otvorená kuchyňa s dvomi mladými japonskými kuchármi, vpravo sa ide do priestoru reštaurácie, kde je aj malý bar, odkiaľ sa servírujú nápoje. Interiér aj mobiliár je moderný a veľmi jednoduchý, drevené stoly, drevené čalúnené stoličky, niektoré stoly sú tzv. barové, k nim sú, pochopiteľne, výškovo prispôsobená lavice aj stoličky. Nad stolmi svietia jednoduché drevené lamelové lustre. Drevená je aj podlaha, preto interiér pôsobí veľmi príjemným teplým dojmom.

V ponuke Ramen Kaza sme nenašli všetky jedlá japonskej kuchyne, ale iba vybrané s dôrazom na polievky ramen. Tie je možné pripraviť na množstvo spôsobov, Ramen Kazu ponúka na spôsob Shoyu, Miso, Shio, Karaage a vegetariánsky Yasai. Okrem polievok ramen ponúka táto nová staromestská reštaurácia malé jedlá či predjedlá, misky s ryžou a mäsom tzv. mini don, kari ryža s kuracím či bravčovým mäsom. Z predjedál sme ochutnali japonské taštičky Gyoza (4,80 €), ktoré boli plnené kuracím mäsom, ale môžu byť plnené aj zeleninou alebo ovocím. Sú to varené cestovinové taštičky, ktoré sú následne opečené na panvici. Päť kúskov ako predjedlo stačí aj pre dvoch.

Z ponuky Shoyu sme ochutnali special Shoyu Ramen, čo je vývar so sójovou omáčkou a vaječnými rezancami, k tomu plátky bravčového mäsa, jarná cibuľka, bambusové výhonky, opečená riasa a vajce s korením (13,90 €). Bolo to vynikajúce, vývar sme jedli tradičnou japonskou lyžicou, cestoviny, mäso a vajíčko sme zvládli drevenými paličkami. Pre tých, ktorí nemajú dosť skúseností s paličkami, v jedálnom lístku je jednoduchý grafický návod, ako držať paličky a ako s nimi narábať.

Zdroj: fb Ramen Kazu

​Z miso polievok sme si vybrali Spicy Miso Ramen, čiže rezance v korenistom vývare z miso, s plátkami bravčového mäsa, jarnou cibuľkou, bambusovými výhonkami a morskými riasami wakame (12,50 €). Na rozdiel od predchádzajúcej polievky shoyu, kde boli tri plátky duseného bravčového bôčika, tu bol len jeden plátok. Aj táto polievka boli vynikajúca, aj keď nebola až tak veľmi štipľavá, ako sme očakávali.

Pod názvom mini don sa skrývajú menšie misky ryže s mäsom. Ochutnali sme mini Karaage Don s vyprážaným kuracím mäsom v sójovej omáčke na japonský spôsob (4,80 €) a mini Negi Gashu Don s pečeným bravčovým mäsom s jarnou cibuľkou (4,80 €). Obe jedlá boli veľmi chutné, vyprážané mäso bolo však až príliš horúce, kuracina vo vnútri obalu si držala príliš dlho vysokú teplotu. Bez vážnejšej ujmy sme zvládli obe misky a neľutovali sme.

Zdroj: fb Ramen Kazu

​K chutným jedlám japonskej kuchyne sme si dali zelený čaj (4,80 €/0,4 l) a japonské tretinové pivo
(3,50 €). Atmosféra vskutku ako v krajine vychádzajúceho slnka. Ocenili sme pozorný personál, obe čašníčky, ktoré sme tu pri opakovanej návšteve stretli, nám vedeli veľmi dobre poradiť, obe sú Slovenky, takže pre domáceho návštevníka tu nie je žiadna jazyková bariéra.

Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičiek
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?