Ruská reštaurácia revolúciu asi nenarobí

13.11.2006
Páčil sa vám článok?

Na medzinárodnom kúsku Sedlárskej ulice vedľa írskeho piva a oproti francúzskym vínam sa v peknom pivničnom priestore usadila Ruská reštaurácia. Navštívili sme ju v predvečer siedmeho novembra.

Už na úvod treba povedať, že nezaostáva za tým, čo o tejto krajine a niektorých jej postavách hovoria vtipy - siedmeho novembra sa oslavovala októbrová revolúcia, Lenin sa volal Uľjanov a Stalin bol Džugašvilli. V tejto reštaurácii napríklad dostanete za nehoráznu cenu porciu ruského kaviáru, ktorého ružové guľôčky sú nemecké a čierne dánske. Ešteže nám realitu vzťahov pripomínali obrazy známeho hazardéra a flamendra Lenina rozostavené všade popri stene.

Kde sme, nám dokola pripomínala aj krátka slučka známeho zboru a neznámych sólistov s Kaťušou, Internacionálou, Kalinkou, ale aby si na svoje prišlo aj zámorie, aj s Johnom Brownom. To bol, ako je známe, pročernošský americký extrémista. Vládu robotníckej triedy zasa zdôrazňovala schránka na toaletný papier, akú sme nevideli v žiadnej reštaurácii, zato ju nájdete na toaletách v každej väčšej fabrike.

Interiér pripomína ruské maniere. Okrem obrazov Uľjanova je to aj množstvo plyšových kobercov, ktoré si krajina Sovietov obľúbila, kým jej patril aj Kaukaz. Stoly a stoličky sú masívne, elegantné, ale nepríliš pohodlné, známe z obrázkov ruských šľachtických rodín.  V jedálnom lístku aj azbuka, ale aj emblém Staroslovenská reštaurácia. Toalety miniatúrne a kuchyňa len o čosi väčšia, čo sa muselo prejaviť aj na chuti jedál - mnohé nepochybne pochádzali z polotovarov. O to viac treba oceniť snahu a rýchlosť kuchára a čašníka, táto dvojica tvorí celú posádku reštaurácie s približne päťdesiatimi stoličkami.

Zo studených predjedál sme okoštovali Kaviár s maslom (599 Sk). Ružový bol chutný, vajíčka čierneho malé. Nebol však ruský, ale nemecký a dánsky. Polievky mali len dve. Boršč (278 Sk) bol taký, aké boršče bývajú, neprekvapil. Nepríjemne prekvapila rybacia polievka Ucha (258 Sk) - vývar chutil glutamátom, bol asi z kocky, a nezachránil to ani kus dobrého rybacieho mäsa.

Nasledovali - aj efektom - teplé predjedlá. Trochu prísnejšie hodnotenie by zniesla len Husacia pečeň na jabĺčkach Krym (490 Sk), človek pri tej cene očakával viac. Bravčovinky v chlebovom ceste Kola (249 Sk) boli hrčky suchej fašírky a obalu bolo toľko, že sa mohli skôr menovať chlebovinky. Na jedálnom lístku ich avizujú s cibuľou, horčicou a chrenom - ale ten pri nezmenenej cene chýbal. Guľka zo zemiakového cesta plnená mletým mäsom s dusenou kapustou Kamčatka (249 Sk) bola vzorom suchosti. Cesto suché a tvrdé, náplň celkom suchá, zjavne tiež polotovar, zachraňovala to kapusta.

Obrázok v jedálnom lístku predstavuje Požarského fašírky (249 Sk) z mletého kuracieho mäsa vyprážané v chlebe s mliečno-zeleninovou omáčkou aj s knedličkami. Neupozornili nás, že tie sú prílohou a objednávajú sa zvlášť. Pelmene s mäsom a smotanovou omáčkou (249 Sk) vyzerajú lákavo - do rozkrojenia. Cesto je prihrubé, mäsovej plnky málo. Krokom k vyšším métam sú Golubce v kapustnom liste (249 Sk), opäť mleté mäso, ale veľmi nápadito okorenené. Ešte vyššie sme hodnotili Ruskú roštenku Sibír so slaninou a rajčinami v smotanovej šťave s hríbikmi, cvikľou a chrenom (399 Sk). Bola tým, čo očakávate od ruskej kuchyne, zvlášť omáčka bola veľmi zaujímavá. Jednoznačne najlepšie v kategórii hlavných jedál obstál Hovädzí šašlik (559 Sk). Mäso bolo výborné, správne ugrilované, čakali by sme však baraninu. Tým viac, že prílohou k tomu bola grilovaná kaukazská zelenina - papriky, baklažán a paradajky. Hlavné jedlá mali spoločný jeden neduh - ku všetkému slovenská obloha, teda kapusta a kapusta.

Ako dezert sme si dali z múčnikov Lekvárové šatky (129 Sk) - chuťovo dobré, ale cesto bolo tvrdé, nevýraznej chuti, zvádzalo k hodnoteniu - polotovar.

Spokojnosť s obsluhou narušil, že nám couvert účtovali šesťkrát. Pri miestnych cenách by na dvadsaťkorunáčke nemalo záležať, ale vedenie to vraj nariadilo takto - a šiestym jedlom boli práve tie šatôčky.

Celé to bolo ako socialistická revolúcia. Nakašírované, na nesprávnom mieste v nesprávny čas, nesprávnym smerom a drahé. No veď za revolúciu neplatia revolucionári, ale jej dobrovoľní i nedobrovoľní konzumenti.

Páčil sa vám článok?