BEDEKER GURMÁNA: Ristorante Italiano da Cono v Zuckermandli

2.1.2018
0

Zdroj: FB Ristorante Italiano da Cono

Páčil sa vám článok?

Nový Zuckdermandel v bratislavskom Podhradí ožíva. Dôkazom sú nielen prví obyvatelia, ale aj obchody a služby, ktoré tu otvárajú svoje prevádzky. Jednou z nich je reštaurácia RISTORANTE ITALIANO DA CONO, teda talianska reštaurácia U Cona, ktorú Bratislavčania poznajú z Trnávky a račianskeho Lightparku. Do tretice Cono otvoril reštauráciu aj v Starom Meste.

Napriek tomu, že Ristorante Italiano da Cono v Zuckermandli je otvorená len krátko, zákazníkov si veľmi rýchlo našla. Ako sme sa sami presvedčili, oplatí sa tu stôl rezervovať, pretože neohlásená návšteva nemusí mať úspech.

Reštaurácia sa nachádza na námestí, ktoré ústí do pešej lávky ponad frekventovanú komunikáciu na nábrežnú promenádu. Na námestí sú charakterové hlavy Franza Xavera Messerschmidta, ktorý práve v tejto časti Prešporku prežil posledných šesť rokov života.

Interiér je minimalistický. Drevená podlaha, drevené stoly s obrusmi, drevené stoličky s čalúneným sedákom. Oproti vchodu je bar, za ním kuchyňa. Po oboch stranách stoly pre dvoch či väčšie skupiny. Pri vchode je jediný vešiak, čo sa ukazuje ako málo. Väčšina hostí si potom dáva kabáty na stoličky, v prípade jednej väčšej skupiny dokonca boli pri jednej z našich návštev na stole. Časy, keď v dobrých reštauráciách boli šatne, sú zrejme už preč, pár vešiakov naviac by však ani Cona nezabilo.

Jedálny lístok ponúka predjedlá, päť druhov polievok, osem rôznych druhov cestovín na rôzne spôsoby – spaghetti, regatoni, penne, tagliatelle, gnocchi, linguine, tortellini, lasagne. Ďalej ponúkajú pizzu, mäso (bravčovú panenku na rôzne spôsoby), mäso na grile, ryby. Na čiernych tabuliach po stranách baru sú však desiatky ďalších jedál, ktoré nie sú síce v jedálnom lístku, ale v Conovej ponuke áno.

Napokon sme si vybrali dve polievky - tortellini in brodo, čiže plnené tortellini vo vývare (3,20 €) a taliansky guláš Spezzatino (4,00 €). Obe boli vynikajúce. Z cestovín sme si vybrali spaghetti carbonara s omáčkou zo slaniny, vajca, cibule a smotany (6,20 €) – boli neskutočne dobré. Dlho sme sa tomuto jedlu vyhýbali ako smotanovému, Cono nás presvedčil, že smotany sem ide len trocha. Odporúčame.

Z čiernej tabule sme si vybrali ďalšie cestoviny, tentoraz lunette plnené hľúzovkou a ricottou v smotanovo-dubákovou omáčke (12,50 €). Mimoriadne chutné.

Keďže Taliani majú cestoviny a polievky ako prvý chod a mäso či ryby ako druhý chod, ochutnali sme aj z mäsovej ponuky. Scaloppina al limone čiže bravčová panenka s citrónovou omáčkou (8,30 €) bola rovnako vynikajúca ako ostatné jedlá. Ako prílohu sme si dali špenát s cesnakom (2,30 €), v tomto prípade zrejme nešlo o čerstvý špenát, veď čo by sme chceli v decembri.

Pred niekoľkými rokmi sme navštívili reštaurácie Ristorante Italiano da Cono v Trnávke aj na Račianskej a boli sme veľmi spokojní. Keďže majiteľom reštaurácie je Talian, aj táto reštaurácia je členom Asociácie talianskych reštaurácií na Slovensku. Aj návšteva v Zuckermandli nás utvrdila v tom, že Cono to robí veľmi dobre. Obe jeho doterajšie reštaurácie majú stálu klientelu a podobný osud zrejme čaká aj najmladší prírastok už početnej talianskej rodiny.

Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Zdroj: archív

Páčil sa vám článok?