BEDEKER GURMÁNA: Štefánka ožila, ale stále má čo dobiehať

18.11.2017
0

Zdroj: Internet

Páčil sa vám článok?

Na rohu Štefánikovej ulice a Palisád je už vyše sto rokov priestor kaviarne Stefania či po našom Štefánka. Prešla rôznymi peripetiami, istý čas bola zatvorená, no zdá sa, že nedávno chytila druhý dych. Navštívili sme teda Restaurant Cafe Bar ŠTEFÁNKA by Pulitzer. Ako je zrejmé, dostala sa do siete reštaurácií Pulitzer.

Interiér zostal prakticky nezmenený od poslednej rekonštrukcie z roku 2005, keď Štefánke vrátili pôvodnú secesnú podobu. Interiér zrejme netreba bližšie opisovať, za zmienku však určite stojí, že kaviareň má aj galériu ako aj príjemnú vináreň v pivničných priestoroch. Pri vstupe do tejto legendárnej kaviarne nás prekvapilo, že namiesto vône kávy sme cítili intenzívny pach pečenej husi a dusenej kapusty.

Zdroj: Stefania

​Predjedlo: Grilovaný kozí syr na marinovanej cvikli s balzamikovou redukciou a karamelizovanými vlašskými orechmi

Ponuka jedál je pomerne rôznorodá. Majú raňajkové menu, Stefania menu, obedové menu, jedálny lístok a aktuálnu ponuku kačacích a husacích hodov. My sme sa rozhodli pre klasický jedálny lístok, kde sme si vybrali ako predjedlo grilovaný kozí syr na marinovanej cvikli s balzamikovou redukciou a karamelizovanými vlašskými orechmi  (5,99 €). Z polievok sme ochutnali vývar z domácej sliepky s mäsom a záhradnou zeleninou a rezancami (2,99 €). Predjedlo nebolo ničím výnimočné, polievka však bola veľmi chutná – poctivý vývar s mäsom, zeleninou a rezancami, ako sa patrí.

Zdroj: Stefania

​Polievka: Vývar z domácej sliepky s mäsom a záhradnou zeleninou a rezancami 

V ponuke hlavných jedál je najširšia ponuka špecialít rakúsko-uhorskej kuchyne, okrem toho tam sú aj juhoamerické steaky, morské ryby a talianske cestoviny. Medzi špecialitami sú viedenský teľací rezeň so slovenským zemiakovým šalátom (12,99 €), tafelspitz s koreňovou zeleninou, chlebom a chrenom (9,99 €), prešporské hovädzie líčka na zemiakovej kaši, preliate demi glace omáčkou, zdobené viedenskou cibuľkou (10,99 €), či hovädzí údený jazyk na smotanovej omáčke z čerstvého strúhaného chrenu zdobené s karamelizovanou cibuľkou (7,99 €). Vybrali sme si divinový guláš STEFANIA zo srnca a diviaka na rozmaríne a borievkách s viedenskou žemľovou knedľou, červenou cibuľkou a chilli papričkou (11,99 €), knedľu však nemali a na odporúčanie čašníka sme si ako prílohu vybrali varené zemiaky. Musíme priznať, že to bola veľmi zlá voľba. Pokiaľ kuchár nemá knedľu, radšej by nemal divinový guláš vôbec ponúkať.

Zdroj: Stefania

​Hlavné jedlo: Divinový guláš STEFANIA zo srnca a diviaka sme dostali bez knedle - iba s varenými zemiakmi

Trochu nás sklamala dĺžka prípravy jedál. Faktom, že tu bolo dosť ďalších hostí, ale viac ako pätnásťminútové prestávky medzi jednotlivými chodmi sú predsa len trochu priveľa. Od personálu v takomto type kaviarne či reštaurácie by sme očakávali trochu viac noblesy a menej žoviálnosti voči hosťom. Ako v jednej z mála reštaurácií majú hneď pri vchode stojan s vešiakmi, nikto z personálu sa ani pri jednom príchode neunúval ponúknuť hosťom vešiak, kabáty a vetrovky tak viseli na stoličkách či boli pohodené na čalúnených laviciach.

Štefánku sme navštívili v pracovný deň večer a na naše prekvapenie bola celkom slušne zaplnená. Zdá sa, že nielenže chytila druhý dych a ožila, ale že sa má aj k svetu. Napriek tomu má čo dobiehať a zlepšovať. Očakávali by sme viac noblesy a vyššiu kvalitu.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

(rs, foto: internet Stefania)

Páčil sa vám článok?