SĽUK ponúka hodovanie za príjemné ceny

23.10.2006
Páčil sa vám článok?

Minulý týždeň sme na tomto mieste hodnotili Klub Lúčnica na Štúrovej ulici, tentoraz sme pre porovnanie navštívili reštauráciu spojenú s iným popredným hudobno-tanečným telesom - Cafe Restaurant SĽUK na Balkánskej ulici v Rusovciach.

Reštaurácia sídli v rusovskom sídle SĽUK-u, v historickom objekte reštaurovanom ešte v časoch  socializmu. Neveľké priestory sú v súlade so súčasnými požiadavkami rozdelené na fajčiarsku a nefajčiarsku časť. Nábytok síce nie je najnovší, ale ocenenie si zaslúži napríklad taká drobnosť, že nohy stoličiek sú upravené tak, aby pri posúvaní na dlážke nehrkotali. Steny zdobia staré plagáty propagujúce vystúpenia SĽUK-u na rôznych miestach sveta (nechýba plagát zo Sovietskeho zväzu z roku 1965), hudobné nástroje, ale aj veľké starodávne rádio, interiér zdobí i množstvo iných maličkostí, väčšinou tematicky viac-menej nadviazaných na repertoár SĽUK-u.

Jedálny lístok je pomerne pestrý, ceny v porovnaní s tými, aké sú obvyklé v centre Bratislavy, príjemne prekvapia, nechýbajú jedlá na panvici a viaceré špeciality šéfkuchára. Z polievok sme otestovali všetky tri, ktoré boli v ponuke - Domáca kapustnica s údeným mäsom, klobásou (49 Sk) nemala chybu, ešte lepší dojem na nás urobila Krémová cesnačka s opraženým chlebom (39 Sk), naopak sklamaním bol príliš presolený Slepačí vývar (29 Sk). Potom prišli na rad predjedlá - lokše mastené s cesnakom (po 17 Sk) boli bezchybné a výhrady sme nemali ani proti Pikantnej zbojníckej hrianke (49 Sk), čo je upečený chlieb s pikantnou zmesou leča, feferónu, pretlaku, klobásky a strúhaným syrom. Už menej nás nadchol Tanier margarita (79 Sk) pozostávajúci z mozarelly, paradajok, olivového oleja, bazalky a cibuľky, najmä preto, že nešlo o pravú mozarellu a bazalka bola len sušená.

Pri hlavných jedlách sme neobišli miestne špeciality. Rozhodli sme sa pre Mlynárkin vrkoč (145 Sk), čo je kuracie a bravčové mäso spletené do vrkoča a poliate syrovou omáčkou, ku ktorému sme si ako prílohu dali opekané zemiaky (27 Sk), nesklamal nás, aj keď na druhej strane nešlo o žiadny zázrak. Zaujal nás aj Poľovnícky guláš (165 Sk), čo je zmes na kocky pokrájaného jelenieho mäsa a šťavy s majoránkou, cibuľkou a cesnakom poliate červeným vínom, ozdobené brusnicami a podávané so zemiakovými rostli alebo knedľou. Už sám fakt, že ho čašník servíroval v kotlíku zavesenom na kovanom stojane, sľuboval zaujímavý kulinársky zážitok, guláš nebol zlý, dobrý dojem z neho však pokazili nie práve najčerstvejšie knedle. Nesklamal nás ani Prešporský rezeň (145 Sk), plnený zaujímavou kombináciou hrášku a šampiňónov, stočený do rolády a vypražený v trojobale. Hneď dvaja členovia nášho hodnotiaceho tímu sa rozhodli pre pokrmy pripravené (a aj servírované) na panvičke. Diabolská panvica (195 Sk) je pikantnou zmesou bravčového mäsa, hovädzej sviečkovej a kuracieho mäsa s hranolkami a zeleninovou oblohou, no nebola zasa až tak hrozivo pikantná, ako to naznačoval jej názov. Chuťovo nezaostala ani Panvica Provensale (185 Sk), čo sú grilované kuracie prsia obložené paradajkami a orestovanými cuketami posypané provensálskymi bylinkami, zapečené s mozarellou. Jedlám samotným okrem už uvedených výhrad nemožno veľa vyčítať, málo nápadité sa nám však zdali zeleninové prílohy.

Nevynechali sme ani dezert v podobe testu dvoch múčnych jedál - zlákali nás Babkine lievance (39 Sk), čo sú lievance s domácim džemom, orechmi a šľahačkou, a Tvarohové gule (59 Sk), v teplej slivkovej omáčke ozdobené šľahačkou. Oba pokrmy boli chutné, vyrušovala nás len akoby kašovitá konzistencia cesta.

Obsluha bola pozorná a rýchla, čašník sa nás nezabudol opýtať, či nám chutí, čo nie je samozrejmosťou ani vo „vychytených“ podnikoch v centre mesta. Ak zohľadníme skutočne príjemné a ľudové ceny, reštaurácia si nepochybne zaslúži pochvalu, zaregistrovali sme však aj niekoľko chýb, ktorých by sa mala vo vlastnom záujme vyvarovať.

Páčil sa vám článok?