Savoyka - to najlepšie, čo v meste máme

21.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pri návšteve reštaurácie SAVOYKA na Mostovej ulici v centre Bratislavy nám ako prví do očí udreli uhladení čašníci v smokingoch s bielymi rukavičkami.

Ak sa na základe toho domnievate, že tento neveľký podnik vedľa hotela Carlton je určený majetnej a snobskej klientele, mýlite sa len čiastočne. O tom, že Savoyka nie je len pre snobov, sa presvedčíte pri dverách, keď vás personál nebude šacovať, aj keď budete v rifliach a tričku. Ak sa však pri platení účtu nechcete cítiť trápne, v zadnom vrecku nohavíc by ste mali mať poriadne tučnú peňaženku.

Interiér reštaurácie nepôsobí luxusne, takže o nadštandardných cenách sa dozviete až z jedálneho lístka alebo z vývesnej tabule pred vchodom. Priestory reštaurácie sú neveľké s niekoľkými dokonale prestretými stolmi, na ktorých sú dokonca lupienky z čerstvých ruží. Na marhuľovooranžových stenách visia obrazy slovenských výtvarníkov a starej Bratislavy. Nepatrične však pôsobí kancelársky kazetový strop s modernými bodovými svetlami. Najväčšou slabinou Savoyky sú toalety. Manažment reštaurácie o týchto nedostatkoch vie a čoskoro ich chce definitívne odstrániť. Poďme však k tomu, čím sa v Savoyke pýšia - k jedálnemu lístku.

Máte chuť na hydinové parfé plnené husacou pečeňou, alebo consommé z domáceho králika, alebo terinu v portskom želé? V Savyoke si prídete na svoje. Tak ako my, keď sme ochutnali zo studených predjedál Tartar z tuniaka a mušlí sv. Jakuba s Wasabi sandvichom (435 Sk), Marinovaného sv. Petra (druh ryby) na spôsob carpaccio s limetami (425 Sk) a Terinu z husacej pečene v portskom želé (490 Sk). Z teplých predjedál sme si vybrali Grilované tigrie krevety na cesnakovej smotane s chilli rezancami (775 Sk), Penu z indiánskych zemiakov s grilovanou husacou pečeňou s Physalis salmis omáčkou (595 Sk) a z polievok Fazuľový krém s chipsami z parmskej šunky a parmezánom (225 Sk), Consommé z domáceho králika (165 Sk), Kokosovo-citrónovú polievku s kúskami kuriatok a kreviet (285 Sk) a polievku dňa, najprv fantastickú cvikľovú a druhý raz zemiakovú krémovú (obe za 155 Sk). Ako hlavný chod sme ochutnali Jelení steak na rösti s omáčkou bordelaise a čerstvými plodmi lesa (890 Sk), Argentínsky Hilton filet steak na orieškovej pene s pošírovanou karotkou a zemiakovými krutónmi (945 Sk), Ragú z karpatských muflónov s čerstvými smržmi a viedenským knedlíkom (725 Sk), Jahňacie nugety v žeruchovom kabáte na madeire so zeleninou „lasagne" s tymiánom a Morského ostrieža (690 Sk) ako rybu týždňa s vlastným receptom. Ak na záver ochutnáte niektorý z domácich dezertov, alebo čerstvých francúzskych syrov, budete sa cítiť ako v gastronomickom nebi.

Hodnotiť všetko, čo sme ochutnali, nemá význam, bolo to azda to najlepšie, čo sme v bratislavských reštauráciách kedy mali v ústach. Pre kuchára nech je odmenou, že keby sme si otvárali vlastnú reštauráciu, chceli by sme ho za šéfa kuchyne. To isté platí aj pre personál, ktorý medzi podávaním jedál nielen diskrétne dolieva nápoje, ale s malou metličkou a striebornou lopatkou aj nenápadne pozametá omrvinky z vášho stola. Nehovoriac o tom, že sa nemusíte zaťažovať napríklad výberom vína z vinotéky, na základe vašej objednávky vám odporučí to, ktoré sa k jedlu najlepšie hodí. Ešte jeden postreh, ak si objednáte minerálku, zaplatíte jednu fľašu, čašníci vám však bez zaúčtovania budú nosiť ďalšie, zakaždým, ako uvidia váš prázdny pohár. To isté platí, ak si dáte nie fľašu, ale pohár vína. Ten si však zaplatíte toľkokrát, koľkokrát vám ho naplnia.

Aj keď je Savoyka jedna z najdrahších reštaurácií, za svoje peniaze dostanete adekvátnu protihodnotu v podobe dokonalej obsluhy, ale predovšetkým skvelých pokrmov. Aj preto sme reštauráciu Savoyka ohodnotili najvyšším počtom hviezdičiek.

Páčil sa vám článok?