Brasserie Café Viennois patrí do prvej ligy
Hotelové reštaurácie nie sú už dávno určené výhradne hotelovým hosťom. Tí totiž paradoxne dávajú čoraz častejšie prednosť nehotelovým reštauráciám, ktorých je v okolí bratislavských hotelov neúrekom. Hotelové reštaurácie sa preto snažia vychá-dzať v ústrety aj návštevníkom „z ulice". Takým prípadom je reštaurácia brasserie CAFÉ VIENNOIS v hoteli Danube.
Cez pracovné dni tu býva dosť rušno, reštauráciu navštevujú nielen hoteloví hostia, ale býva aj miestom obchodných obedov a večerí. V kontraste s tým vyznievajú víkendy, keď sa aj tu tempo trochu spomalí. V reštaurácii, ktorá je zariadená v štýle viedenskej kaviarne, ponúkajú denne okrem bufetových raňajok obedy a večere „a la carte" a každú nedeľu brunch - rodinný obed za zvýhodnenú cenu.
Na rozdiel od talianskej reštaurácie Ristorante Romeo e Giulietta v ponuke Café Viennois sú špeciality tradičnej a medzinárodnej kuchyne. Ponuky studených predjedál sme ochutnali iba Údené kačacie prsia so žltým melónom (285 Sk). Z ponuky polievok sme si dali polievku dňa - Hrachovú (85 Sk) a Špargľový krém zo zelenej špargle (145 Sk). Ako teplé predjedlo sme skúsili Lososovo-špenátový koláč s malým šalátom (190 Sk) a Burgundské slimáky s petržlenovým maslom (155 Sk). Všetky jedlá boli veľmi chutné, perfektná bola aj obsluha - každý z personálu reštaurácie bol vždy na svojom mieste.
Napriek tomu, že ponuka čo do množstva jedál je v Café Viennois o niečo skromnejšia ako v niektorých iných bratislavských reštauráciách, na svoje prídu milovníci dobrého jedla. Potvrdzuje to aj naša skúsenosť s tunajšou Parmicou pripravenou na spôsob Nice (595 Sk), ale aj mierne pikantný a chuťovo lahodný Pečený jahňací chrbát so zeleninou ratatouille a pečeným zemiakom (485 Sk) a správne prepečené a veľmi jemné Hovädzie filé s dižonskou krémovou omáčkou (455 Sk). Všetky hlavné jedlá boli vynikajúce, nečudo, keď sa tu nedávno stál šéfkuchárom známy televízny gourmet Pavol Lipták. Najmä zahraničným návštevníkom sú zrejme určené špeciality regiónu - Hovädzí guláš s domácou knedľou a Halušky s bryndzou a slaninou. Ako sme sa presvedčili na vlastné oči, bryndzové halušky, aj keď vynikajúco pripravené, nemusia byť vždy tou najlepšou vizitkou slovenskej kuchyne. Väčšine cudzincov jednoducho nechutia.
Na záver sme si neodpustili sladké pokušenie v podobe Jahodovej šarloty (115 Sk), Malinového sablé (120 Sk) a Parfé z ricoty s kávovou omáčkou (130 Sk). Kuchár síce v poslednom prípade zabudol na omáčku, po upozornení však bola aj s ospravedlnením okamžite na našom stole.
Café Viennois svoje stále menu pravidelne rozširuje o špeciálne krátkodobé ponuky špecialít inonárodných kuchýň. Nám pri našej návšteve, žiaľ, ponúkli iba „klasické" menu, o ponuke poľovníckych špecialít sme sa dozvedeli až dodatočne z internetu. Záver novembra patril mladému francúzskemu Beaujolais, začiatok decembra Týždňu rakúskej kuchyne.
Drobné nedostatky možno nájsť všade, výnimkou nie je ani Café Viennois v hoteli Danube. Aj po poslednej návšteve tejto reštaurácie však musíme skonštatovať, že stále patrí do prvej bratislavskej ligy. A to nielen cenami, ale najmä svojou kvalitou.