Bedeker gurmána: Zeitlos varí dobre, nie však nadčasovo

18.3.2017
0
Zeitlos varí dobre, nie však nadčasovo - Zeitlos1 Zeitlos varí dobre, nie však nadčasovo - Zeitlos1
Páčil sa vám článok?

V novej pešej zóne pod Bratislavským hradom sme navštívili najnovší prírastok miestnej gastronómie – Grill & Bar ZEITLOS. Nachádza sa na Zámockých schodoch v stredovekom dome, v ktorom sa v 90. rokoch minulého storočia nachádzala jedna z najlepších bratislavských reštaurácií Arkádia.

Posledné roky bol priestor prázdny, preto je len dobre, že aj na Zámocké schody sa vracia život. Zeitlos (v preklade „nadčasový“) má vstup zo Zámockých schodov hneď za rohom s Beblavého ulicou. Interiér je členený do viacerých menších priestorov, veľkou výhodou oproti konkurenčným podnikom v okolí je terasa s výhľadom na katedrálu, Most SNP a Dunaj. Interiér je ladený čierno-bielo, t.j. čierny mobiliár a biele steny. V najväčšej z miestností  sa nachádza bar, ale aj klavír s dídžejským setom na večernú produkciu.

V jedálnom lístku sme objavili krčmoviny, teda jedlá k pivu, ďalej predjedlá, polievky, burgre, hlavné jedlá, šaláty. Z krčmovín sme si dali vyprážané girice (sardely) posypané kajenským korením a podávané s citrónom (4,90 €). Boli vynikajúce, mierne solené sú ideálne k pivu alebo vínu. Za zmienku stojí, že tu ponúkajú banskobystrické pivo, ktoré v minulosti nemalo dobrú povesť, ale v posledných rokoch získalo viacero ocenení.

Z polievok sme si dali obe, ktoré sme našli v jedálnom lístku – Fočko (z vietnamského Pho) tradičnú vietnamskú hovädziu polievku upravenú na vlastný spôsob (4,90 €) a paradajkovú s parmezánom a čerstvou bazalkou (3,90 €). Vietnamskej hovädzej bolo síce veľa, ale hovädzieho mäsa v nej žalostne málo. Paradajková bola vynikajúca.

Z ponuky burgrov sme si dali Foie gras burger z bio hovädzieho mäsa, restovanej foie gras, rímskeho šalátu, marmelády, hľúzovkového aioli, syru manchego, cibuľových krúžkov a žemle (13,50 €). K tomu sme si na radu čašnícky dali ešte ručne krájané hranolčeky (nie hranolky!) za 2,90 €, ale to už bolo priveľa aj na veľkých jedákov. Chuťovo sme nemali žiadne výhrady, možno mäso mohlo byť šťavnatejšie.

Z hlavných jedál padla voľba na šafránovú rybu en papillote (po slovensky v pergamene), čo bol v našom prípade parou dusený (nie pečený!) filet ostrieža nílskeho s feniklom, špenátom, šalotkovým maslom a bylinkami na bielom víne so šafránom (10,90 €). Bol vynikajúci, namiesto prílohy sme dostali zeleninový šalát.

Ponuka jedál v Zeitlos nás trochu zmiatla. Očakávali sme, že aj jedálny lístok bude nadčasový, žiaľ, pôsobí skôr dojmom momentálnej módy, aj keď sme v ňom našli aj nadčasové jedlá ako napr. vyprážaný syr s hranolkami a tatárskou omáčkou (6,90 €).

Celkovo hodnotíme otvorenie ZEITLOS ako výborný krok a posun v kvalite služieb v tejto časti Starého Mesta. Obsluha bola pozorná, aj keď sa pri našich otázkach musela často radiť v kuchyni. Kvalita jedál bola dobrá, čo nás mimoriadne prekvapilo, boli priateľské ceny, veď najdrahšie jedlo vyjde na 13,50 €. Držíme palce.


Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola  o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

(rs, foto: abn)

Páčil sa vám článok?