Bedeker gurmána: Na Panskej ulici pribudla Dolnozemská krčma
Bedeker gurmána: na panskej ulici pribudla dolnozemská krčma - dolnozemska
Po necelých dvoch rokoch sme sa opäť vybrali na Panskú ulicu, aby sme navštívili novú reštauráciu, ktorú tu vlani otvorili namiesto Panského hostinca.
Predtým tu bola nejaký čas nemecká piváreň Zum Dortmunder Krigel a dlhé roky pred ňou belgická piváreň De Zwaan. Interiér Dolnozemskej krčmy zostáva nezmenený od čias populárnej belgickej pivárne, aj preto má už svoju patinu a pôsobí autenticky. Ako už názov napovedá, ide o krčmu s odkazom na Dolnú zem, ako bolo označované južné územia Uhorska, kde žijú Maďari, Rumuni, ale vo veľkej miere aj Slováci, ktorí toto územie po stáročia osídľovali po skončení tureckej okupácie. Aj preto v jedálnom lístku dominujú špeciality z Dolnej zeme. Mnohé z nich sú známe v regiónoch Slovenska (Hornej zeme) pod inými názvami či v obmenenej úprave.
Keďže je obdobie fašiangov, v jedálnom lístku Dolnozemskej krčmy dominujú zabíjačkové špeciality. Z predjedál sme si dali tlačenku s chlebom (4,90 €) – na rozdiel od tej tunajšej bola papriková, ale vynikajúca. Ochutnali sme aj rovnako výborný bravčový paprikový lalok (3,90 €). Od domácej kuchyne by človek čakal trochu hrubšie plátky tlačenky či laloku, ale z obchodného hľadiska sú tenšie zrejme efektnejšie.
Z dolnozemských polievok sme si dali halászlé (4,90 €) a kapustnicu s údeným mäsom a nadlackou klobásou (3,90 €). Rybacia polievka halászlé bola pasírovaná a poriadne hustá, nechýbali v nej však ani celé kúsky ryby. Bola vynikajúca. Rovnako aj kapustnica – trochu iná, ako sme zvyknutí na Slovensku, ale výborná.
Z hlavných jedál dolnozemskej kuchyne sme si dali dolnozemskú sarmu so smotanou (7,90 €) a kohútí paprikáš s domácimi haluškami (7,90 €). V prvom prípade išlo o plnené kapustné listy, ktoré poznáme aj na Slovensku, v druhom prípade o vynikajúce kohútie mäso na paprike. Obe jedlá boli chutné, paprikáš však výnimočne.
Okrem dolnozemských špecialít tu majú aj jedlá slovenskej či európskej kuchyne. Z nich sme si vybrali konfitované kačacie stehno s červenou kapustou s lesným ovocím a viedenskou knedľou (11,90 €), kde nás zaujala chutná kombinácia kapusty a černíc. Knedľa bola pečená, čo nebýva obvyklé.
Príjemne nás prekvapili ceny Dolnozemskej krčmy – najdrahšie hlavné jedlo ponúka jahňacie koleno s tekvicovým pyré a koreňovou zeleninou (15,90 €), čo je na túto lokalitu priateľská cena. V jedálnom lístku nás zaujala ponuka rodinných obedov pre štyri osoby za dobrú cenu – napr. jeden liter kohútieho vývaru + 1,8 kg pečeného kuraťa s plnkou, zemiakovou kašou a kompótom (26,90 €). Komu sa nechce variť nedeľný obed, v Dolnozemskej krčme navaria za 6,70 € na osobu.
Dolnozemská krčma nás prekvapila dobrú kuchyňou a vzornou obsluhou. Držíme palce, nech sa jej darí lepšie ako predchodcom.
Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.