Netradičné vianočné recepty - upečte si na Štefana hus!
Netradičné vianočné recepty - upečte si na štefana hus! - SOna3
Na vianočné sviatky zvykneme jedávať tradičné jedlá, ale niekedy nezaškodí svojich hostí prekvapiť niečím neobvyklým. Niekto na Štefana zvykne piecť morku s červenou kapustou a knedľou, ale veľmi dobrou alternatívou je aj pečená hus na francúzsky spôsob. Recept na ňu nám poslala Soňa Žilčayová - študentka prestížnej kuchárskej školy Alain Ducasse v Paríži.
Francúzska pečená hus
Suroviny:
Hus
Citrón
4 strúčiky cesnaku
0,5 l kuracieho vývaru
1 dcl francúzskeho koňaku
Sušené ovocie ako napríklad jablká, hrušky či hrozienka
Soľ
Korenie
Postup:
Rúru zohrejeme na 180 stupňov Celzia. Hus očistíme a vyberieme vnútornosti. Potrieme olejom, osolíme, okoreníme, dovnútra dáme strúčiky cesnaku a citrón. Stehná môžeme previazať, aby hus držala tvar. Pečieme nezakrytú v trúbe 2,5 až 3 hodiny, podľa veľkosti. Sušené ovocie namočíme do teplej vody.
Keď je hus upečená, premiestnime ju z hrnca/plechu a prikryjeme alobalom, aby zostala teplá. Vezmeme si menšiu panvicu, na ktorú dáme 2 polievkové lyžice husacieho tuku, pridáme polovicu vývaru, koňak a sušené ovocie. Zmes privedieme do varu a varíme asi 10 až 15 minút, kým sa nám nezredukuje na omáčku. Tú podávame k husi.
(ars, foto: fb sž)