Netradičné vianočné recepty - dnes francúzska inšpirácia
Francúzska inšpirácia na vianočný stôl - jahňa, zemiaky a šalát - Sona2
Počas vianočných sviatkov varíme a konzumujeme väčšinou tradičné slovenské jedlá ako napríklad kapustnicu, vyprážaného kapra či rezne so zemiakovým šalátom, prípadne pečenú hydinu s dusenou kapustou a knedľou. Ak by si niekto chcel spestriť svoj sviatočný stôl netradičným jedlom, nech skúsi niektorý z receptov, ktoré nám poslala Soňa Žilčayová - študentka prestížnej kuchárskej školy Alain Ducasse v Paríži. V najbližších dňoch uverejníme ďalšie.
Jahňacie rebierka
Suroviny:
1 kg jahňacieho mäsa / rebierka, 50 g tymian, 100 g rozmarín, 10 strúčikov cesnaku
soľ, čierne korenie, olivový olej
Postup:
Rúru necháme vyhriať na 220 stupňov Celzia. Z byliniek odložíme po 2-4 stonkách a ostatné nasekáme na jemno. Cesnak necháme v šupke a spravíme do neho 3 diery z každej strany aby pri varení pustil chuť. Rozpálime si väčšiu panvicu, dáme na ňu olivový olej a rebierka opečieme z každej strany do zlatista, čo je približne 4 minúty z každej strany. Jahňacie mäsko dáme na plech tak, aby bola tuková časť hore. Posypeme bylinkami, osolíme, okoreníme a pridáme rozpučený cesnak. Mäso pečieme 10 minút, vyberieme z rúry, prikryjeme zhora alobalom a necháme oddychovať asi 10 minút.
Ako prílohu môžeme pripraviť bylinkové zemiaky:
Suroviny:
1kg zemiakov, 100g masla, tymian, strúčik cesnaku, soľ a biele korenie (ak nemáte, môžete použiť aj čierne)
Postup:
Rúru zohrejeme na 220 stupňov Celzia. V panvici si rozpustíme maslo, do ktorého pridáme 2 vetvičky tymianu, na jemno nasekaný cesnak a biele korenie. Zemiaky očistíme a s pomocou krájača alebo strúhača ich nejemno nakrájame. Formu na muffíny potrieme maslom, naukladáme zemiaky na seba do tvaru pyramíd a opatrne polejeme maslom. Posolíme a plech zakryjeme alobalom. Pečieme asi 35 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ďalších 10 až 15 minút, kým kraje nezhnednú. So soľou netreba šetriť, zemiaky jej absorbujú veľmi veľa, takže ich môžete aj jemne presoliť.
Fazuľky s feniklom a šalotkou
Suroviny: 0,5kg zelených strukov, 2 šalotky, 1 fenikel, soľ, korenie, olivový olej
Postup: Rúru dáme zohriať na 220 stupňov Celzia. Fenikel očistíme, rozkrojíme na polovicu a nakrájame na pásiky asi 0,5 cm hrubé. Šalotky očistíme a pozdĺžne nakrájame na štvrtiny tak, aby koniec držal všetky vrstvy pokope. Na plech položíme papier na pečenie, potrieme olivovým olejom, pridáme šalotky a fenikel, posolíme, pokoreníme a pečieme 40 minút.
Počas pečenia zeleninu otáčajte, aby chytila farbu z každej strany. Fazuľky očistíme a povaríme v osolenej vriacej vode 3 až 4 minúty. Ak chcete, aby zostali krásne zelené, je treba ich dať do naozaj osolenej a vriacej vody a následne prudko schladiť, najlepšie vo vode s ľadom.
Rozohrejeme si panvicu s olivovým olejom, rozpálime, pridáme fazuľky, fenikel, šalotky a 2 minúty všetko restujeme. Keď to je iba na panvici, všetko len premiešavať, aby sa spojili chute, posolíme, pokoreníme, dáme do misy a môžeme podávať.
(ars, foto: fb sž)