Flamender pozýva gurmánov na flám
Flamender pozýva gurmánov na flám - flamender
Na Laurinskej ulici v pasáži na Gorkého ulicu sa už vystriedalo niekoľko reštaurácií. Neuspel Upside Down ani The Pub Bratislava. Začali vo veľkom štýle a nenápadne skončili. Teraz sa v priestore s unikátnymi sedíliami zo 14. storočia usadil Restaurant & Pub FLAMENDER. Boli sme zvedaví, čím chce prelomiť kliatbu Laurinskej 2.
Interiér tejto reštaurácie je unikátny už len tým, že jednu z jeho stien tvorí národná kultúrna pamiatka z obdobia gotiky. Neslúži síce svojmu účelu - na sedenie, ale originálne dopĺňa interiér reštaurácie. Bielo-čierna dlažba, drevené lavice a stoličky s koženým čalúnením, drevené stoly s liatinovými nohami. Na stenách poličky s kuchynským riadom.
V prednej časti po pravej strane barový pult, vľavo sedílie, stoly, stoličky a kresielka. V zadnej časti sedenie s lavicami a stoličkami, v suteréne sú priestranné a čisté toalety, oproti nim kuchyňa.
Ako sme sa už viackrát presvedčili, reštauráciu nerobí dobrou interiér, ale práve kuchyňa, presnejšie jej kvalita. Tak sme boli zvedaví, ako Flamender varí.
V jedálnom lístku sme našli predjedlá, dve polievky, hlavné jedlá, tzv. ľahšie a zdravé jedlá, šaláty, ale aj dezerty, jedlá pre najmenších a chuťovky k pivu.
Z predjedál sme si vybrali grilovaný kozí syr s karamelizovanými pečenými lieskovcami, marinovanou červenou repou, tekvicovými jadierkami a orechovým olejom (7,80 €) a Flamender Tasting, čiže trojicu malých predjedál - hovädzí tatarák s čili papričkou a s rukolou, marinovanú bravčovú panenku s domácim slivkovým relišom, marinované plátky pstruha s tapiokou na feniklovo - tekvicovom šaláte (7,80 €), k tomu domáci špaldový chlieb. Bez preháňania, kozí syr je porcia porovnateľná s hlavným jedlo, tasting je pre tých, ktorí sa nevedia rozhodnúť a chcú ochutnať všetko. Odporúčame.
Z polievok sme si dali silný kohútí vývar s bylinkovými knedličkami, farebnou šošovicou a praženou sušenou šunkou (2,80 €). Vývar bol číry a veľmi chutný.
Vynikajúce boli aj pečené marinované kačacie prsia so sezamovou omáčkou a jablkovo-zemiakovou kašou (13,30 €). Rovnako aj dusené bravčové líčka so špaldovými bryndzovými haluškami, s kyslou smotanou a s pečenou domácou šunkou (9,40 €).
Flamender stavil na slovenskú kuchyňu, prezentuje aj svojich dodávateľov surovín, čo nebýva v bratislavských reštauráciách zvykom. Či už ide o dodávateľov mäsa, rýb, bryndze, syrov, vína.
Na záver sme neodolali dezertom. Čokoládová tortička s vanilkovou zmrzlinou a malinovou espumou (3,60 €) aj pečené slivky s domácou jogurtovou zmrzlinou, mrveničkou a redukciou z ríbezľového vína (4,10 €) boli vynikajúce. Flamender nás veľmi milo prekvapil, vrelo odporúčame ochutnať.
Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.