Don Saro - sicílska kuchyňa v Rači

11.7.2016
0
Don saro - sicílska kuchyňa v rači - don_saro Don saro - sicílska kuchyňa v rači - don_saro
Páčil sa vám článok?

V zelenom rodinnom dome na rohu Rostovskej a Žitnej ulice sme objavili oázu Stredomoria - taliansku reštauráciu DON SARO s prívlastkom Cucina Siciliana, teda sicílska kuchyňa. Kto navštívil Apeninský polostrov a najznámejší taliansky ostrov, určite vie, že Taliansko a Sicília nie je to isté. Preto sme boli zvedaví, ako varí Don Saro, v preklade pán Saro (Rosario).

Reštaurácia sa nachádza v suteréne rodinného domu, nejde o veľký priestor. Väčší záujem, najmä v letných dňoch, je o sedenie na drevenej terase zo strany Rostovskej ulice. Modro-biela drevená konštrukcia terasy navodzuje atmosféru Stredomoria, hluk áut zo štvorprúdovej Žitnej ulice však návštevníka vracia do bratislavskej reality.

Interiér aj terasa Don Saro sú v stredomorskom rustikálnom štýle. V podzemí navodzujú modré okná dojem sicílskej taverny. Barový pult a stĺpy s tehlovým obkladom tento pocit znásobujú.

Nás však zaujímalo najmä to, čo nájdeme v jedálnom lístku. Nechýbajú predjedlá (antipasti), cestoviny (primi piatti), mäsové jedlá (secondi piatti), v piatok a sobotu ryby (pesce) a dezerty (dolci).

Z predjedál sme si vybrali Caponata siciliana (4,30 €), čo je opečená zmes kúskov stonkového zeleru, baklažánu, olív, kapary, hrozienok, píniových orieškov a paradajkového pyré, a Insalata di polpo (6,90 €), čo je šalát z chobotnice, oleja, cesnaku, petržlenovej vňate a citrónovej šťavy. K tomu Faccia di vecchia (1,90 €), teda placku s oreganom. Predjedlá boli vynikajúce. Príprava chobotnicového šalátu trvala dlhšie ako pri Caponate, na čo sme boli upozornení hneď na úvod.

V prípade cestovín sme si všimli, že všetky primi piatti sú bezmäsité. Taliani (Sicílčanov nevynímajúc) totiž cestoviny jedávajú bez mäsa, s výnimkou mäsového ragú, ktoré poznáme ako bolognese. Na odporúčanie domácej pani sme si dali Fusilli al pesto trapanese (7,20 €), teda so zmesou bazalky, mandlí, cesnaku, paradajok a oleja, posypané zrejúcim ovčím syrom pepato siciliano. Omáčka je známa aj ako pesto alla siciliana. Cestoviny síce neboli domáce, ale uvarené al dente a jedlo bolo vynikajúce.

Ďalej sme ochutnali Spaghetti al nero di seppia (8,50 €), teda so zmesou cibule, paradajkového pyré, sépie, petržlenovej vňate a syra pepato siciliano. Na naše prekvapenie neboli čierne špagety, ale omáčka. Bola však vynikajúca a napriek veľkej snahe, zostala aj na košeli jedného z nás.

Ryby majú len v piatok a sobotu, v čase našej návštevy ich nemali, tak sme sa podujali ochutnať secondi piatti - jedno z trojice bravčových jedál - roládu plnenú syrom s pistáciami opečenú v strúhanke s plátkami mozzarelly a paradajok (10,00 €). Pre našinca netradičná kombinácia, ale proti gustu žiaden dišputát. Celkovo hodnotíme Dona Saro ako výbornú autentickú reštauráciu s poctivou domácou kuchyňou a príjemnou atmosférou. Vzhľadom na obmedzený priestor tu preto nemôže byť o hostí núdza.


Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?