Namiesto Shoopy je už rok Stroodel
Namiesto shoopy je už rok stroodel - bedeker_201605
Pred rokom sa obľúbená reštaurácia Schoppa z Brečtanovej ulice presťahovala na Kamzíkov vrch, jej miesto v horskej chate pri Ceste na Kamzík zaujala nová reštaurácia s podobnou slovnou hračkou v názve STROODEL. Za ten čas ju postihol požiar, ale dokázala si vybudovať aj stabilnú klientelu.
Schoppu sme tu hodnotili pred šiestimi rokmi. Interiér sa prakticky nezmenil, nový tu však majú mobiliár, drevené lavice nahradili pohodlné kresielka. Ponuku špecialít tradičnej slovenskej, českej, rakúskej a talianskej kuchyne nahradili jedlá tradičnej prešporskej a súčasnej bratislavskej kuchyne. Reštauračná časť je na prízemí aj na poschodí, hore sa sa nachádza aj detský kútik. Atmosféru horskej chaty dotvára kozub. V teplých mesiacoch je k dispozícii terasa s výhľadom na okolité lesy.
Poďme však k tomu, ako chutí podkolibský Stroodel. Ako už názov napovedá, stavili tu na štrúdle, a to nielen na sladké, ale aj na slané. Štrúdle sú súčasťou tradičnej prešporskej kuchyne. Ochutnali sme teľaciu štrúdlu s oštiepkom a paradajkovou omáčkou (10,20 €). Bola vynikajúca, akurát porcia bola trochu malá (200 g) - za tie peniaze by pokojne mohli byť aj dva rezy štrúdle. Podobnou prešporskou špecialitou sú aj plnené knedle. Dali sme si plnené dubákmi a údenou parenicou so špenátovým hniezdom (9,90 €). Tu bola porcia o poznanie väčšia, na železnej platni nám naservírovali tri knedle (350 g). Chuťovo opäť vynikajúce.
V prešporskom menu majú okrem knedlí a štrúdlí aj polievky, predjedlá, ryby, hlavné jedlá a dezerty. Z predjedál sme si dali pirohy s kozím syrom, slaninou a kôprovým prelivom (4,50 €), z polievok dunajskú rybaciu (3,90 €). Polievka bola pasírovaná, poriadne pikantná a chutná. Z hlavných jedál sme si dali ešte teľacie pľúcka na smotane so žemľovou knedľou (9,20 €). Chutili nám poctivá knedľa aj pľúcka. Z dezertov sme si dali štrúdlu - ponuka sa mení, my sme mali šťastie na makovo-višňovú (3,50 €) a nemali sme výhrady.
V súčasnej bratislavskej kuchyni majú predjedlá, polievky, hlavné jedlá, šaláty a opäť dezerty. Slepačí vývar s knedličkami a zeleninou (2,70 €) nesklamal, rovnako ako viedenský teľací rezeň so zemiakovým šalátom a brusnicami (13,90 €).
Viac sme z ponuky jedál prešporskej a bratislavskej kuchyne reštaurácie Stroodel nestihli ochutnať, aj keď viaceré jedlá lákajú na ďalšiu návštevu. Či už je to držkový perkelt (9,20 €) a hovädzí paprikáš (9,90 €), alebo rybacie škvarky (3,90 €) a krúpové rizoto s pečenou tekvicou, dubákmi a parenicou (8,90 €).
Celkovo hodnotíme Stroodel veľmi vysoko. Varia tu vynikajúco, majú pozornú obsluhu a ceny vzhľadom na vyššiu nadmorskú výšku nie sú nadpriemerné.
Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.