Španielska kuchyňa v Biskupiciach

29.1.2016
0
Španielska kuchyňa v biskupiciach - lacabana01
Páčil sa vám článok?

Na Biskupickej ulici v susedstve reštaurácie hotelovej akadémie Vetvár bolo už kadečo - od pizzerie až po kaderníctvo. Od minulého leta tu je španielska reštaurácia TAPAS BAR LA CABAŇA. A keďže majiteľom aj šéfkuchárom je Španiel Pedro, môžeme pokojne povedať, že do Bratislavy prišla pravá španielska domáca kuchyňa.

Tapas bar sa nachádza v prízemnej prístavbe s dreveným priečelím na rohu Biskupickej a Nákupnej ulice. Je zariadený celkom jednoducho. La Cabaňa môže byť v preklade aj chalúpka a presne tak na nás zapôsobila pri prvej návšteve. V prednej časti je barový pult s tromi stolmi, vzadu kuchyňa a vľavo jedálenská časť so šiestimi stolmi a rozpálenými kachľami či krbom. Biele steny sú ovešané šatkami a vejármi, stoly a stoličky sú drevené, rovnako ako podlaha. La Cabaňa je zariadená jednoducho a skromne, ale pri pohľade na oheň sprevádzaný reprodukovanou španielskou hudbou sme sa od začiatku cítili príjemne.

Ponuka jedál v La Cabaňa nás trochu prekvapila množstvom - narátali sme ich aj s dezertmi až 61. Ako nám povedala miestna barmanka, majiteľ a kuchár v jednej osobe dal do jedálneho lístka všetko a nie vždy to aj majú. Preto ponuku v krátkom čase upravia.

Základom španielskej kuchyne sú tapas, teda malé jedlá podávané na malých tanierikoch či v miskách. V ponuke ich tu majú tak do dvadsať. Ochutnali sme tanierik olív z Andalúzie (2,50 €), krokety zo sušenej španielskej šunky s paradajkovou omáčkou (4,50 €/ 6 ks), patatas bravas, čiže opekané zemiaky s pikantnou paradajkovou omáčkou (5,50 €) patatas aioli - zemiaky s cesnakovou omáčkou (5,50 €), mäsové guľôčky v jemnej paradajkovej omáčke so zemiakmi (5,90 €), jaternicu s dulovou dreňou a cesnakovou omáčkou (5,90 €) a šampiňóny plnené cesnakom a šunkou serrano (4,90 €) aj vyprážané kalmáre s omáčkou aioli (4,50 €). Odporúčame tapas ako vynikajúci spôsob pre viacerých stolovníkov spoločne ochutnať čo najviac jedál. Výhodou je, že prichádzajú na stôl postupne a tak sú vždy čerstvé.

Z polievok sme si dali domácu paradajkovú s údeným syrom (3,50 €) a domácu z plodov mora (5,90 €). Obe boli vynikajúce.

Hlavným ťahákom španielskej kuchyne je však nepochybne paella. Majú tu hneď tri - všetky minimálne pre 2 osoby - s morskými plodmi (21,80 €), s kuracím mäsom a zeleninou (12,90 €) a zeleninou (8,90 €). Príprava trvá 25 minút, ale stojí to za to - dali sme si kuraciu a bola úžasná.

Nie sme znalcami španielskej kuchyne, ale čo sme ochutnali v La Cabaňa, to nás dostalo. V jednoduchosti je krása a tu to platí stopercentne. Cítili sme sa skutočne ako v tapas bare kdesi v Andalúzii. Opäť sme sa presvedčili, že na dobrú kuchyňu nemusíte naraziť vždy len v centre mesta.


Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?