Veľký Baťa je kópiou Hradnej hviezdy
Veľký baťa je kópiou hradnej hviezdy - velky_bata
V bývalom Dome obuvi Veľký Baťa na rohu Hurbanovho námestia a Michalskej ulice je po rokoch opäť Veľký Baťa. Tak sa totiž volá reštaurácia na 2. poschodí, ktorá nahradila niekdajšiu reštauráciu Alizé.
Dobre utajená pred okoloidúcimi, ale s prekrásnym výhľadom na Michalskú vežu a strechy Starého Mesta. Boli sme teda zvedaví, ako teda chutí VEĽKÝ BAŤA RESTAURANT.
Z niekdajšieho Domu obuvi už dávno nie je obchodný dom, na prízemí je hudobný klub, japonské bistro, herňa, reštaurácia a klub. Do reštaurácie Veľký Baťa sa ide výťahom. Podlaha z kameňa rosso verona, čalúnené lavice a stoličky krémovej farby, vzorne prestreté stoly. To všetko naznačuje, že ide o reštauráciu vyššieho štandardu. Okrem klimatizovanej reštaurácie má Veľký Baťa k dispozícii aj priestrannú terasu s veľkými okrúhlymi stolami a s kreslami s koženým poťahom, či tzv. plastovým ratanom.
Už po prvom pohľade do jedálneho lístka sme mali pocit déjá vu. A nebolo to ani tak dávno. Veľmi podobný jedálny lístok sme videli v Hradnej hviezde na západnej terase Hradu a v Modrej hviezde na Beblavého ulici. Aj keď v tomto prípade ide o iného majiteľa, jedálny lísok tvoril ten istý šéfkuchár. A s vymýšľaním menu si veľa roboty nedal. Veľký Baťa je preto kópia Hradnej hviezdy.
Z predjedál sme si dali údeného pstruha na šaláte s chrenovým dípom (5,50 €). Aj keď išlo o studené predjedlo, bol až príliš studený, čo potlačilo jeho chuť.
Hovädzí vývar s pečeňovými haluškami (3,00 €) nás prekvapil nielen haluškami, ale aj kusmi mäsa, fazuľová polievka Jókai s domácimi rezancami (3,00 €) chutila výborne, domáce rezance sa však medzi fazuľou, klobásou a zeleninou celkom stratili.
V hlavnej ponuke sú slovenské jedlá z jelenieho, jahňacieho, bravčového, hovädzieho, teľacieho a králičieho mäsa. Okrem toho ponúka jedlá z rýb, vegetariánske jedlá a steaky. Dali sme si teľací perkelt na jablkách s maslovými haluškami (12,50 €), ktorý chutil výborne, ale akosi márne sme hľadali tie jablká. Paprikáš zo sumca s tvarohovými rezancami a slaninkou (11,50 €) bol trochu mastný a tvarohu bolo na rezancoch primálo. Vynikajúci bol hovädzí steak na dubákovej omáčke so šúľancami (16,50 €), len omáčka bola skôr dubákovo-cibuľová, čo bolo trochu na škodu. Varené a opečené šúľance boli originálne.
Reštaurácia sa síce prezentuje slovenskou kuchyňou, ale ponuka jej slovenských jedál patrí skôr do prešporskej kuchyne, kde sa miesi vo veľkej miere aj maďarská a rakúska kuchyňa. Pri našich návštevách sme boli vo Veľkom Baťovi celkom osamotení. Náhodný okoloidúci sem sotva zablúdi, veď kto by hľadal reštauráciu na druhom poschodí bývalého obchodného domu...
Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.