V Bokovke na Sabinovskej býva plno

1.2.2015
0
V bokovke na sabinovskej býva plno - Bokovka V bokovke na sabinovskej býva plno - Bokovka
Páčil sa vám článok?

Namiesto predajne potravín na rohu ulíc Sabinovská a Tokajícka mal pôvodne vyrásť trinásťpodlažný bytový dom. Z tohto zámeru napokon zišlo a vlani sa bývalé „potraviny“ zmenili na Piváreň a reštauráciu Bokovka. Patrí do siete Benčík Culinary Group, ktorá zo staromestského historického jadra vyrazila na ružinovské sídlisko.

Bokovka je zvonka obložená drevom a uprostred bytoviek pôsobí ako útulná drevenica. Zo strany Sabinovskej je menšia prístavba, ktorá je určená fajčiarom. Celá Bokovka je prísne nefajčiarska, čo oceňujú aj mladé rodiny z okolia, ktoré sem chodia na víkendové obedy. V sobotu a v nedeľu tu bolo plno dospelákov, ale aj kočíkov a detí. Bokovka má byť určená všetkým, ktorí sú verní dobrému jedlu a pitiu, preto sme boli zvedaví, ako sa tu varí.

Ide o druhú piváreň Pavla Benčíka – Beer Palace na Gorkého ulici poznáme dôverne, preto sme boli zvedaví, v čom bude Bokovka iná. Hlavný rozdiel je v pive – pred plzenským Prazdrojom tu dostal prednosť budějovický Budvar. Prekvapili nás aj o niečo nižšie ceny. Tretinková tanková nepasterizovaná dvanástka stojí 0,99 €, pollitrová 1,59 €. Nižšie sú aj ceny niektorých jedál. Predsa len, na Štrkovci sa žije a varí o čosi lacnejšie ako v centre Starého Mesta. Napríklad nakladaný hermelín v Beer Palace stojí 4,90 €, kým v Bokovke 4,50 €.

Z predjedál sme si dali bravčovú huspeninu s plátkami červenej cibule, octom a chlebom (3,50 €). Chuťovo bola výborná. Keďže bola v hlbšej miske a do ruky sa núkala lyžica, cibuľa by mohla byť radšej nakrájaná nadrobno.

Z trojice polievok sme ochutnali staroslovenskú hubovú s krúpami, zemiakmi a petržlenovou vňaťou (3,50 €) a silný hovädzí vývar s rezancami, mäsom a so zeleninou z varu (2,90 €). Obe boli vynikajúce, vývar bol však trochu slaný.

Z hlavných jedál sme si vybrali maďarský perkelt z bravčových líčok s domácimi vaječnými špeclami (7,50 €). Mäso bolo vynikajúce, na náš vkus však mohlo byť viac omáčky. Úžasné boli špecle – vaječná chuť cestovín bola totiž nezameniteľná.

Pochutili sme si aj na domácom hamburgeri Bokovka z hovädzieho mäsa s čedarom, paradajkou, cibuľou, uhorkami, majonézou, šalátom a hranolčekmi (7,90 €). Ocenili sme, že v Bokovke si pečú vlastnú žemľu, ktorá je predsa len iná ako tie americké.

Priamo v peci tu pečú viaceré špeciality. My sme si z nich dali bavorské koleno (16,90 €). Treba povedať, že išlo o poriadnu porciu (1 700 g s kosťou) vhodnú najmenej pre dva hladné krky.

Rovnako sú nad sily jedného jedáka aj tunajšie kombá, čiže kombinácie predjedál, menších a hlavných jedál. To naše tvoril hovädzí tatarák, paštéta z králičích pečienok, domáce utopence, kuracie krídelká, pečené bravčové rebrá, cesnakové hrianky, chren, horčica, feferónky, kyslé uhorky, hranolčeky, čalamáda, chlieb, barbecue a syrová omáčka (24,90 € za 700 g). Utopence boli na náš vkus málo odležané, krídelká zase pripečené až do čierna. Vynikajúce boli rebrá a králičia paštéta.

Celkovo hodnotíme ružinovskú Bokovku ako jednu z najlepších reštaurácií a pivární v okolí. Môžeme potvrdiť, že sú fakt verní dobrému jedlu a pitiu.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?