Na Hlavnom sú trhy o čosi lepšie
Na hlavnom sú trhy o čosi lepšie - trhy2
Vianočné trhy na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí hodnotíme prakticky od ich obnovenia. Napriek tomu, že ponuka sa v podstate nemení, každý rok je kvalita trhov iná. Najvýraznejšie je to vidieť pri cenách jedál a nápojov, ktoré z roka na rok rastú. Len na porovnanie, kým pred dvoma rokmi stála cigánska pečienka v žemli 3 eurá, tento rok to je na oboch trhoch jednotných 3,50 eura.
Pravidelní návštevníci vianočných trhov potvrdia, že každý rok sa tu objavujú stále tí istí trhovníci, ktorí ponúkajú stále tie isté jedlá. Ponuke kraľuje cigánska pečienka v žemli a plnené lokše. Niektorí cigánsku robia na oleji, iní na vymastenom plechu, ďalší na grile. Prakticky v každom stánku nájdete to isté. Napriek sa tu každý rok objavia stánkari, ktorí prinesú na trhy niečo nové. V minulosti to boli zemiakové špirály, pečené zemiaky s cibuľou a slaninkou, opekané bravčové, zemiakové placky z nahrubo strúhaných zemiakov či huspenina.
Z ponuky úplne zmizli napríklad pečené ryby, stále stánkov ponúka kapustnicu či guláš. Na Hlavnom námestí sme tento rok objavili iba dva stánky s ponukou guláša - v jednom mali divinový z jeleňa (4,00 €), v ďalšom držkový guláš s chlebom (4,50 €). Ochutnali sme oba a chýbali nám v nich zemiaky. Najmä v tom držkovom sa nemá čo rozvariť a zahustiť ho, takže zemiak by sa hodil. V porovnaní s obyčajnou držkovou polievkou v Karmíne bol tento trhový o dve triedy horší.
Na Hviezdoslavovom námestí sme aj tento rok ochutnali z pečeného prasaťa, tentoraz sme však boli sklamaní. Nielenže bolo mäso príliš opečené (zlomili sme na ňom dve plastové vidličky), ale bolo aj slané (3,20 €/100 g). Účtovať pri týchto cenách k jedlu navyše krajec chleba (0,15 €) či horčicu (0,30 €) je dnes trápne.
Na Hviezdoslavovom námestí sme ocenili divinový burger v žemli (5,90 €), ktorý sa síce vymykal cenám ostatných jedál a bolo naň treba čakať asi 8 minút, ale musíme oceniť, že bol naozaj chutný.
Na Hlavnom námestí sme si opäť dali zemiaky s cibuľou a slaninou z panvice (2,50 €), kde by však mohlo byť o čosi viac slaninky. Lokše sme tento rok vynechali. Pečú ich vraj totiž od septembra, potom ich zmrazia, aby vydržali až do vianočných trhov. Jednu mastenú lokšu predávajú za 0,90 €, plnenú aj za 1,30 €.
Naším favoritom tohtoročných vianočných trhov sa stali jednoznačne poplamúchy, inak známe ako posúchy, podplameníky, či poplanky. Ide o kysnutý koláč s bryndzou a slaninkou či s klobáskou alebo s bryndzou a syrom (3,00 €). Robia ich na Hlavnom aj na Hviezdoslavovom námestí síce dve rozdielne prevádzky, ale ako keby ich jedna mater mala. Pečú ich na plechu v kamennej piecke, kde kúria drevom. Pripravované sú priamo na mieste, sú originálne a veľmi chutné.
Na Hviezdoslavovom námestí nám chýbalo poctivé varené z minulého roka, neriedené sme tento rok objavili na Hlavnom námestí z Levíc (1,50 € / 2 dcl). V celkovom hodnotení u nás tento rok vyhrali vianočné trhy na Hlavnom námestí, tie staromestské po dvoch lepších rokoch tento raz akoby stratili dych. Azda to bude o rok na bratislavských vianočných trhoch lepšie.