Ak Karmína zanikne, bude chýbať

24.10.2014
0
Ak karmína zanikne, bude chýbať - karmina Ak karmína zanikne, bude chýbať - karmina
Páčil sa vám článok?

Tentoraz sme pri hodnotení bratislavských reštaurácii nezavítali do žiadnej novej prevádzky. Naopak, navštívili sme jeden z najstarších podnikov v meste. Otvorili ju v roku 1975 na rohu Štúrove a Tallerovej ulice a za tieto roky sa stala bratislavskou legendou. Chodili sem budúci prezidenti, predsedovia vlád, profesori, študenti, ale aj robotníci. Reč je o niekdajšej reštaurácii U mäsiarov, ktorá je však v posledných rokoch známa pod novým názvom KARMÍNA.

Nedávno sa v médiách objavila informácia, že Karmíne hrozí zánik. Na kolená ju možno položí výstavba električkovej trate do Petržalky a rozkopaná Štúrova ulica. Od začiatku roka, keď sa začalo s výstavbou, trpia nielen obyvatelia Štúrovej a Šafárikovho námestia, ale aj reštaurácie, krčmy a kaviarne v tejto lokalite. Karmína je jednou z nich. Vzhľadom na nízke ceny jedál a vysokú obrátkovosť zákazníkov môžu byť ďalšie obmedzenia pre Karmínu fatálne. Preto sme sa rozhodli, že poslednú bratislavskú reštauráciu tohto druhu navštívime. Oproti minulosti je dnes Karmína rozdelená na dve časti - na jedáleň, ktorá je otvorená od 8.00 h do 16.00 h a piváreň, ktorá je otvorená od 10.00 h do 22.00 h.

Ako sme sa sami presvedčili, krátko pred obedom bolo v jedálni prázdno. Tradične mali navarené množstvo jedál, aj keď ponuka sa nám zdala oproti minulosti spred niekoľkých rokov značne obmedzená. Stále tu však majú klasiku masových a zabíjačkových jedál. Polievku mali fazuľovú (1,60 €), kapustovú (1,40 €) a maďarskú zemiakovú (1,40 €). Ako hotové jedlá ponúkajú maďarský guláš (2,90 €), pľúcka na smotane (2,20 €), sviečkovú na smotane s knedľou (3,90 €), segedínsky guláš (2,40 €), bravčové pečené s kapustou a knedľou (3,40 €), bravčové koleno (2,10 €/ 100 g) či pečená klobása (1,30 €/ 100 g) alebo pečená jaternica (1,00 €/ 100 g).

V ponuke pivárne nechýbajú ani tradičné špeciality podniku, ako sú vyprážané či restované býčie žľazy (3,58 €/ 200 g).

Interiér jedálne sa za tie roky prakticky nezmenil. K mäsiarom sa však nikdy nechodilo kvôli interiéru, ale kvôli dobrému domácemu jedlu. Aj keď jedáleň bola vždy plná vôní a pachov, vždy tu však bolo čisto, čo sa potvrdilo aj pri našej návšteve. Dali sme si fazuľovú polievku (1,60 €), maďarský guláš s knedľou (3,90 €) a bravčové pečené s kapustou a knedľou (3,40 €). Polievka bola trochu viac desiatová, teda trochu redšia, ale chutná. Obe hlavné jedlá boli podľa očakávania vynikajúce.

Návšteva Karmíny nám pripomenula, koľko tradičných bratislavských reštaurácií za posledné štvrťstoročie v meste zaniklo. Táto niekdajšia socialistická vývarovňa prežila až doteraz. Ak ste sem kedysi radi chodievali, príďte si zaspomínať a pochutiť si na dobrom domácom jedle za bezkonkurenčne najnižšie ceny v meste. Pred zánikom ju možno zachráni jedna návšteva každého jedného Bratislavčana, ktorý sem kedysi chodieval pravidelne.


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?